Publicado 28/06/2019 15:23

AMPLIACIÓ:La Generalitat fa una crida per trobar nous mentors a Girona i Olot que assessorin refugiats que demanen asil

Les entitats socials alerten que s'est produint un "tap" perqu cada vegada arriben més persones i els trmits administratius "van lents"

ACN

Girona.-La Generalitat ha fet una crida per animar els ciutadans que es facin mentors i així ajudin les persones refugiades que arriben a Catalunya cada any. Girona i Olot són les dues ciutats en les qu cal trobar voluntaris, ja que des de que es va engegar el programa encara no s'havia fet cap crida, i el nombre de persones que han arribat ha crescut. En concret, des de la secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania esperen cobrir 30 grups - de dos a cinc voluntaris - a la capital del Girons i quinze més a la de la Garrotxa. Tot plegat, després d'un increment "important" de persones que demanen asil a Catalunya i que ha produt "un tap", segons adverteixen les entitats socials. De fet, Creu Roja alerta que entre gener i maig del 2019 ja han ats 165 persones de primera acollida, bona part d'elles Testimonis de Jehov russos que demanen asil per motius religiosos.

El programa de mentoria que la Generalitat va engegar fa dos anys i mig a Girona ha estat "un xit" segons el secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós. Tant, que ara es fa una nova crida per intentar trobar persones que substitueixin les que durant aquests mesos han assessorat els refugiats que han arribat a les comarques gironines. "Evidentment les circumstncies personals poden canviar i molts no poden seguir amb el programa", concreta Amorós que ha posat en valor la bona acollida per part dels voluntaris.En aquest sentit, el secretari ha assenyalat que prop del 80% dels mentors destacaven que la seva experincia havia estat o positiva o molt positiva, i que no havien trobat ningú que la considerés negativa. "Realment ens trobem que senten una forta empatia amb els mentorats i aix és important", ha concretat.Des del Govern recorden que la mentoria només requereix "estar bé un mateix". "Pot ser mentor qui vulgui, treballi o no treballi, tingui estudis o no en tingui", ha destacat Amorós, que ha recordat que una de les principals funcions és ser "el boca-orella" dels mentorats que busquen feina. La crida vol cobrir entre 200 i 270 places, que corresponen a 45 grups entre Girona i Olot, les dues ciutats on se centra el programa a la demarcació.Més refugiatsLa crida a més coincideix amb un increment de l'arribada de persones que demanen asil al conjunt de l'Estat, i també a Catalunya. En concret, en el que va d'any han arribat a Espanya prop de 46.000 persones, quan en tot l'any passat en van arribar 56.000. A Catalunya, les proporcions són similars. De gener a juny han demanat asil 6.000 persones, 2.000 menys que en tot l'any passat.Aix, sumat a la lentitud dels trmits burocrtics, ha fet que es produeixi "un tap" que obliga a retardar els terminis. Un dels més flagrants és l'entrevista que ha de fer la policia espanyola als nouvinguts i que est fixada perqu es faci en un mxim de 30 dies després de l'arribada. Actualment a la demarcació de Girona estan donant hora per gener de 2020, segons ha revelat la responsable d'Immigració de la demarcació de Creu Roja, Anna Serra.El programa de mentoria de la Generalitat, per, no est incls en la primera fase del sistema de protecció. En aquest estadi, les persones que arriben passen a viure en un hostal fins que el govern espanyol els assigna un pis, que pot o no estar a la mateixa localitat on arriben.A partir de la segona fase, moment en qu estan convivint en un pis durant sis mesos i han regularitzat la seva situació, sí que entren en el programa si viuen a Catalunya. La tercera fase, la més autnoma, el mentorat s'espera que hagi trobat feina. En aquest aspecte, Amorós reconeix que moltes persones que s'han beneficiat del programa després acaben fent de mentors per a d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés