Publicado 24/10/2015 19:49

AMPLIACIÓ:La 21a Fira de la Castanya de Viladrau posa a la venda gairebé 4.000 quilos d'aquest fruit de tardor

Durant tot el cap de setmana els visitants també podran adquirir tot tipus de productes gastronòmics elaborats amb castanya

La 21a edició de la Fira de la Castanya de Viladrau, a Osona, ha arrencat aquest dissabte amb l'expectativa de vendre gairebé 4.000 quilos d'aquest fruit de tardor al llarg del cap de setmana. Així ho ha explicat la regidora de cultura del municipi, Maria Formatjé, qui ha expressat que el certamen ha ajudat a promocionar aquest producte i, segons ella, "cada cop hi ha més negocis locals que treballen la castanya". Els visitants poden adquirir castanyes crues i paperines de castanyes torrades, però també múltiples productes gastronòmics que tenen com a base la castanya. Entre els més demanats, s'hi troba el formatge de castanya, la melmelada o la cervesa. L'organització espera fins a 15.000 visitants.Amb l'arribada de Tots Sants, Viladrau omple de vida els seus carrers amb la tradicional Fira de la Castanya, que enguany celebra la 21a edició. La fira arriba enguany amb algunes novetats com un trenet turístic urbà, una zona de productes de proximitat i una àrea de productes artesans. A més, segons ha explicat la regidora de Cultura, Maria Formatjé, també s'han organitzat diverses activitats paral·leles com ara exposicions, conta contes, passejades pels boscos de castanyers o un passeig comentat a càrrec de la Bruixa de Viladrau.La castanya, però, continua sent la gran protagonista d'aquesta fira, ja sigui crua o torrada. Formatjé ha explicat que les parades posaran a la venda al llarg de tot el cap de setmana prop de 3.000 castanyes cures i unes 800 de torrades, que es repartiran als visitants amb paperines. Els productes gastronòmics que tenen com a base la castanya també van en augment any rere any i, entre les parades, els visitants poden trobar-hi melmelades, botifarres, galetes, xocolata i, fins i tot, cervesa elaborada amb castanya. Formatjé ha deixat clar que totes les castanyes que es venen durant la fira són autòctones de la zona del Montseny i ha valorat la seva "alta qualitat". Segons la regidora de Cultura, la fira ha ajudat a donar a conèixer aquest fruit de tardor i "cada cop hi ha més negocis locals que treballen la castanya". De fet, Formatjé ha explicat també que "cada cop hi ha més restaurants de la zona que ofereixen plats elaborats amb castanya". La castanya de ViladrauDel total de castanyes que es consumiran a Catalunya els propers dies, el 80% prové de Galícia, i el 20% de la Xina. Amb tot, la catalana s'està fent un forat en aquest mercat i ja supera el 2%. El Montseny és la principal zona productora de castanyes de Catalunya. A Viladrau hi ha diversos productors que s'hi dediquen professionalment i veuen com la demanada augmenta any rere any. Un d'ells és Joan Marfil, de la casa El Pujol Muntanya, qui ha explicat que a Catalunya encara hi ha poca producció, tot i que creu que des de fa un temps "sembla que hi hagi un ressorgiment".Marfil ha explicat que aquest any ha estat "molt calorós i sec" i "tot i que al principi patíem perquè ens pensàvem que no seria un any bo, al final ha sigut tot al contrari". Segons Marfil, la qualitat de la castanya de Viladrau d'enguany és "molt bona" i se n 'han produït força quilos "d'un calibre interessant i, sobretot, sense corc". Aquest productor ha afirmat que la castanya de Viladrau és d'una qualitat molt superior a la de Galícia i creu que és important "que la gent conegui la castanya de proximitat i que cada cop es promocioni més".Les característiques de la castanya de Viladrau són, segons Marfil, que creix al a cara nord del Montseny "on hi cau més pluviometria i on gaudim de menys contaminació ambiental". El productor ha detallat que el color del fruit és d'un marró més fosc que la castanya gallega, d'un calibre més petit i de gust més dolç.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés