Publicado 26/06/2019 16:03

AMPLIACIÓ:Julio Manrique porta a escena 'Jerusalem' de Jez Butterworth amb Pere Arquillué "celebrant el caos"

La gran estrena teatral del Grec aporta el to anglosaxó que busca el festival

ACN

Barcelona.- L'xit del dramaturg londinenc Jez Butterworth, 'Jerusalem' (2009), arriba a Catalunya de la m de Julio Manrique en una coproducció del Grec, el Teatre Romea i el Centro Dramático Nacional. Pere Arquillué dona vida a 'El Gall' Byron, una mena de "Falstaff del nostre temps", ha explicat aquest dimecres Manrique, un home que es nega a abandonar el bosc on viu i "celebra el caos" que l'envolta. Ambientada en un petit poble d'Anglaterra el dia de Sant Jordi, el muntatge aporta el to anglosaxó que el Grec buscava per aquesta edició. "És un text gegant. Amb aquest tipus d'obres tens la sensació que passen per sobre dels seus autors", ha avanat Manrique. La gran estrena teatral del Grec es representar en tres úniques funcions a l'amfiteatre de l'1 al 3 de juliol, per seguir després el seu recorregut al Romea.

L'any 2009 va deixar fascinat el públic britnic, entre el qual hi havia Josep Maria Pou, a qui el muntatge de Jez Butterworth i el va deixar "embogit". Des d'aleshores volia portar 'Jerusalem' a Catalunya, i ho va intentar al teatre Goya en múltiples ocasions, per la complexitat de la producció ho va fer impossible. Ara, com a director artístic del Teatre Romea i sota el paraigua del Grec, realitza aquell desig. "Em sembla una de les obres més importants del últims 10 anys del teatre europeu", ha sentenciat Pou a la presentació de l'obra aquest dimecres. Al seu parer, Butterworth és el dramaturg que genera més expectatives arreu del món. Estrena al GrecAbans de fer temporada al Romea, el Grec té "el luxe", en paraules del seu director Cesc Casadesús, d'estrenar aquesta producció que representa un "cant a la llibertat". "Un crit a dir a la gent: feu el que vulgueu mentre no feu mal als altres", ha explicat Arquillué. És l'actor qui s'encarrega d'encarnar Johnny 'El Gall' Byron, un home a qui les autoritats d'una petita localitat rural d'Anglaterra volen desdonar de la clariana del bosc on viu.Com si fos el sol, Byron tindr tot de planetes que giraran al seu voltant, des d'amics de la infncia a joves del poble que volen compartir el seu anhel per la llibertat. L'acompanyen en el caos Elena Tarrats, Albert Ribalta, Adrian Grsser, Marc Rodríguez, Chantal Aimée, David Olivares, Víctor Pi, Guillem Balart, Anna Castells, Clara de Ramon, Jan Gavilan i Max Sampietro. Crear mites que ens facin lliuresA mode de comdia shakespeariana, l'obra barreja mites i llegendes per fer-ne un de nou, a partir de 'Jerusalem', una canó tradicional d'Anglaterra escrita originalment per William Blake. "L'obra de Blake deia que hem de carregar-nos els mites que ens tiranitzen i inventar de nous que ens facin lliures", ha afirmat el director sobre uns nous mites que han de ser com els humans, "impurs i imperfectes". L'obra parteix de les essncies de l'antiga Anglaterra per reflexionar sobre la fi de les utopies. I si bé la fira que se celebra al poble, i que serveix com a teló de fons, és prpiament de la tradició anglesa, Manrique assegura que aquest folklore es pot traduir en qualsevol tradició rural. A Catalunya, seria una festa major, que en el text de Butterworth serveix com a "esclat" i moment "alliberar-se". L'entorn de l'amfiteatre del Grec és ideal per recrear aquest bosc en el qual es desencadena la festa i l'embogiment. Una festa ambientada amb música de, fins i tot, els Chemical Brothers. "Vas construint un mosaic, per la proposta de 'El Gall' és una mena d'anarquisme místico-potic", ha explicat Manrique, qui assegura que l'obra "s'encomana molt" i és una "celebració del caos". Al parer d'Arquillué és també una exaltació de la naturalesa, i una insubordinació a la societat "hipcrita i políticament correcte en qu vivim".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés