Publicado 07/10/2019 13:17

AMPLIACIÓ:Els científics aposten per tenir més dades de qualitat per predir millor el canvi climtic

La URV acull fins dijous a Tarragona les jornades Emergncia climtica i transició energtica

ACN

Tarragona.-Els científics que participen en les jornades Emergncia climtica i transició energtica demanen disposar de més dades de qualitat per tal de predir amb més precisió el canvi climtic. És una de les conclusions que shan extret del primer dia de ponncies, que sallargaran fins dijous al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona, en les quals hi participaran investigadors de prestigi internacional. Les jornades també volen afrontar els reptes de futur vinculats al clima de la Catalunya Sud per definir una estratgia de territori per als propers anys.

Una de les ponents de la primera jornada ha estat Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de lOrganització Meteorolgica Mundial i catedrtica de Geografia de la URV. Brunet ha comentat que per estudiar el clima calen sries llargues de temperatures, vent o precipitacions i que algunes daquestes dades antigues no es poden fer servir, ja sigui per falta de regularitat o perqu la metodologia o lestat en el qual es troben no és lptim. També hi ha el problema que hi ha mancana de dades en determinades zones del planeta, com frica, Amrica del sud o la conca del Pacífic. Brunet ha exposat que disposar de més dades de qualitat els permetria fer prediccions més acurades i que hi ha molts actors sensibles a levolució del clima que necessiten informació vera, com ara persones i empreses interessades en installar parcs elics o plantes denergia solar. A més ha lamentat que les dades generalment es prenen per fer previsions meteorolgiques per no estudis climtics amb previsions de més duna dcada. Amb tot la catedrtica ha afirmat que el clima catal avui és més rid que els anys 60 i 70. Segons ha indicat hi ha hagut un increment de temperatures moderat. Ens escalfem menys que altres regions com lrtic, per duna manera destacable, ha comentat, i ha concretat que a Catalunya lescalfament és més rpid a la primavera i a lestiu, que no pas a la tardor i lhivern. A banda també ha manifestat que el rgim de precipitacions est variant, amb una tendncia a pluges més fortes per menys freqüents. Les sequeres seran més llargues, intenses i severes, interrompudes per pluges dalta intensitat. Laire té més capacitat per emmagatzemar més vapor daigua perqu és més clid, i per tant plou més, ha concretat. Al seu parer aix generar un impacte negatiu en els conreus, la gestió forestal i els recursos hídrics.mbit localLes jornades pretenen implicar els agents socials, tcnics i acadmics en un debat al voltant dels principals reptes que planteja el canvi climtic, grcies al debat i laportació de científics de prestigi internacional. També hi haur una visió enfocada als reptes que haur dafrontar la Catalunya Sud, que sabordaran en la jornada de dijous 10 doctubre, i que posaran el focus en la Ribera dEbre i la gestió agrria i forestal, després del gran incendi que va patir la zona a principis destiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés