Publicado 19/09/2015 18:33

Alguaire llueix el seu producte estrella a la desena edició de la Fira de la Figa

El municipi s'ha especialitzat en els darrers anys en el conreu d'aquest producte, que aconsegueix esquivar la crisi de preus de la fruita dolça

Alguaire (ACN).-

Una desena de productors i comercialitzadors participen aquest cap de setmana a la desena Fira de la Figa d'Alguaire, al Segrià, que té la varietat Coll de Dama com a protagonista. El municipi s'ha especialitzat en els darrers anys en el conreu d'aquest producte, que aconsegueix esquivar la crisi de preus que castiga la resta de la fruita dolça. La fira ha programat diverses activitats com un curs de cuina amb figues, conferències, maridatges i degustacions. Aquest dissabte a la tarda es repartirà entre el públic una coca de figa de 25 metres elaborada pel Gremi de Forners de Lleida. El certamen l'ha inaugurat aquest dissabte al matí el director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa.La fira compta, en total, amb una vuitantena de parades de figues, derivats, comerços locals i productes artesans dels Països Catalans, distribuïdes entre l'interior i l'exterior del pavelló poliesportiu. Els visitants hi trobaran també una mostra d'antics oficis del camp i una exposició de tractors antics i d'època. A més, el certamen també incrementa les activitats paral·leles adreçades sobretot al públic familiar. Per exemple, aquest diumenge al migdia s'ha programat una exhibició de gossos d'atura i s'entrenen també els tallers de robòtica per als més petits, que conviuen amb jocs gegants tradicionals, inflables, una caravana de ruquets i una ludoteca infantil, entre d'altres.

Diumenge a la tarda hi haurà el lliurament del premi 'Fulla de Figa' per als figaires d'Alguaire i el guardó 'Figa d'Alguaire' per al gastrònom Pere Tàpies.

Alguaire és líder en producció de figues a Catalunya i la majoria de les que s'hi conreen són de la varietat de Coll de Dama, una de les més apreciades. Fins i tot tenen la seva pròpia marca, 'Figa Alguaire'. Del total de la producció, aproximadament la meitat es destina als mercats catalans i de l'Estat i l'altre 50% va als mercats estrangers, principalment França, Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Anglaterra i Itàlia.

L'alcalde d'Alguaire, Antoni Perea, ha explicat que el cultiu de la figa era tradicional a la zona però pràcticament va desaparèixer als anys 70-80 del segle passat amb el "boom" de la fruita dolça. En canvi, "quan hi va haver una saturació de pomes, peres, préssecs i nectarines algú va començar a difersificar i a apostar per les figues i aquest cultiu s'ha convertit en una oportunitat". Segons destaca l'alcalde, el fet que el mercat no estigui saturat d'aquest producte i que els comercialitzadors locals hagin sabut diversificar els destins de les vendes fa que la figa sigui actualment un cultiu "rendible".

Aquest any la collita va començar a mitjans d'agost, quinze dies abans del que és habitual per les altes temperatures del mes de juliol. Es calcula que se'n colliran uns 800.000 quilos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés