Publicat 13/06/2015 11:42

Els ajuntaments catalans es constitueixen més fragmentats que mai

La irrupció de nous partits limita les majories absolutes i aboca a pactes constants

BARCELONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -

Els ajuntaments catalans es constituiran aquest dissabte i obriran un mandat amb els plenaris més fragmentats que mai, ja que la irrupció de nous partits a les eleccions del 24 de maig ha limitat les majories absolutes --gairebé inèdites als grans municipis-- i ha esbossat un escenari en el qual caldran els pactes constants.

A les grans ciutats les excepcions als governs en minoria són comptades, i es resumeixen bàsicament en dos exemples: Santa Coloma de Gramenet --on Núria Parlon (PSC) tornarà a governar amb majoria absoluta--, i Igualada, on el convergent Marc Castells governarà en solitari després d'haver aconseguit 11 edils dels 21 possibles.

Un exemple clar és l'Ajuntament de Barcelona, en què la futura alcaldessa Ada Colau (BComú) --11 regidors sobre 41-- haurà de treballar en pactes amb dos i fins i tot tres grups per tirar endavant les votacions en els plens, ja que només CiU --10 regidors-- li garanteix els 21 vots necessaris que marquen la majoria absoluta.

Així i tot, en el seu primer dia al consistori, Colau rebrà el suport a la seva investidura no només dels seus 11 regidors, sinó també dels cinc regidors d'ERC i d'un de la CUP --els altres dos votaran nul per defensar causes de la ciutat--, en espera del que decideixi el PSC.

Tampoc a la resta de capitals de província ningú ha aconseguit la majoria absoluta, i tant Josep Fèlix Ballesteros (PSC) a Tarragona, com Àngel Ros (PSC) a Lleida, i Carles Puigdemont (CiU) a Girona repetiran al capdavant dels ajuntaments governant en solitari i en minoria.

Tampoc hi haurà canvi de cara al capdavant de l'Ajuntament a l'Hospitalet de Llobregat, on Núria Marín recollirà un altre cop el bastó de comandament malgrat no obtenir la majoria absoluta, i haurà de buscar pactes puntuals sobretot amb ICV-EUiA-Pirates en un ple en el qual C's ha irromput per primera vegada com a segona força.

També seguirà al capdavant del seu Ajuntament el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que el 24M es va imposar a Sant Vicenç dels Horts i es va situar com la força més votada amb 9 edils --a dos de la majoria absoluta-- i que governarà amb Podem, mentre que a Sant Cugat del Vallès serà CiU que revalidarà un altre cop el govern també a dos regidors de la majoria absoluta.

CANVI A BADALONA

Sí que hi haurà relleu a Badalona, on Badalona en Comú, PSC --està per veure si dins o fora del govern municipal--, ERC i ICV-EUiA han pactat per desbancar Xavier García Albiol (PP) de l'alcaldia, i hauran de mostrar els seus dots negociadors per unir en la gestió del dia a dia els programes de quatre candidatures diferents.

Com el 2011, Albiol va tornar a imposar-se com la força més votada --10 regidors i un 34% dels vots--, però, al contrari que fa quatre anys, aquesta vegada la resta de grups sí que han aconseguit posar-se d'acord per arrabassar-li el bastó de comandament i que sigui Dolors Sabater (Badalona en Comú) --5 regidors-- qui governi la tercera ciutat de Catalunya.

Passarà el mateix a Castelldefels, on el PSC, Movem Castelldefels (ICV-EUiA), ERC, Castelldefels Sí Pot i CiU han arribat a un principi d'acord per desallotjar de l'alcaldia el popular Manuel Reyes, que va ser el més votat a les eleccions del 24 de maig i que portava quatre anys al capdavant de l'Ajuntament.

EL PSC, EN SUSPENS PER TERRASSA I SABADELL

Tampoc està tancat el futur de dos Ajuntaments emblemàtics del PSC com Sabadell i Terrassa, ja que en els dos els socialistes han estat la força més votada però han perdut regidors, fet que ha empès la resta de grups a explorar majories alternatives que han de passar per pactes de fins a quatre candidatures --algunes amb diversos partits--.

A Terrassa, tot apunta que el PSC podrà mantenir l'alcaldia perquè CiU ha decidit no donar suport a la majoria d'esquerres alternativa, mentre que a Sabadell el més probable és que el candidat d'ERC Juli Fernández tingui els suports necessaris per derrotar el candidat socialista.

Una fórmula semblant es va sondejar a Manresa, on hi va haver contactes entre els grups que havien perdut les eleccions per si de cas era possible formar una majoria que exclogués CiU --la força més votada amb 9 regidors--, tot i que finalment no s'ha produït aquesta possibilitat i la federació seguirà al capdavant del consistori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés