Barcelona demana ampliar la taxa turística després d'un acord de BComú, el PSC, ERC i JxCat

Publicat 30/9/2019 11:50:17CET
El presidente delegado del complejo de la Sagrada Familia, presenta la evolución de las obras de la basílica
David Zorrakino - Europa Press

Plantegen un recàrrec màxim de quatre euros per a estades i desembarcaments de creuers

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern municipal BComú-PSC i els grups d'ERC i JxCat han demanat ampliar la taxa turística a la ciutat i aprovaran una proposta dels republicans en el ple d'aquest dilluns.

Com que l'Ajuntament requereix que el Parlament aprovi ampliar la taxa turística obriran una negociació amb la Generalitat, ha explicat en declaracions als mitjans el regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, al costat del de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, Miquel Puig (ERC) i Elsa Artadi (JxCat).

Martí ha dit que podria aplicar-se a partir del 2020 i ha demanat als partits que han assolit l'acord que es conjurin per aconseguir-ho, després de recordar que ERC i JxCat governen a la Generalitat i tenen una àmplia representació parlamentària: "Aquest acord, que necessita més acords, voldria que es llegís com un primer pas per a altres acords per millorar les condicions de vida" dels ciutadans.

La proposta que ha promogut ERC demana instar la Generalitat a traslladar al Parlament una proposta per modificar la llei de l'impost per incloure un recàrrec per a estades a Barcelona i desembarcament de creuers, d'un màxim de quatre euros, tot i que han descartat detallar-ne la xifra, que haurà d'acordar el ple municipal.

Plantegen destinar el que es recapti a millorar el control sobre els habitatges que destinen habitacions a usos turístics, a millorar la qualitat de vida dels veïns dels barris més afectats per la pressió turística i a impulsar iniciatives que contribueixin a descongestionar el turisme.

Marcé ha demanat veure l'impost com una eina per millorar la ciutat, i ha rebutjat parlar de xifres: "La quantitat és molt imprudent dir-la. Però de manera genèrica, ens sembla que si poguéssim situar-nos en una xifra que doblés l'actual seria una molt bona possibilitat", tot i que ha rebutjat fer multiplicacions senzilles i innecessàries.

30 MILIONS D'EUROS

Actualment la taxa oscil·la entre els 2,25 euros per als establiments de luxe i cinc estrelles i els 0,65 euros a Barcelona, on l'any passat es van recaptar 30 milions d'euros amb l'impost --la meitat del total de Catalunya--, dels quals 15 van ser gestionats per l'Ajuntament; si la recaptació es doblés, es recaptarien 60 a la ciutat, dels quals l'Ajuntament en gestionaria 45 --el 100% del nou recàrrec de la taxa i la meitat de la taxa actual--.

Puig ha destacat que ERC no vol ni més visitants ni menys, sinó un turisme millor, i ha destacat la importància que l'assumpte s'hagi acordat entre aquests quatre grups municipals: "Esperem que d'aquí poc l'Ajuntament disposi d'una eina fiscal més".

Artadi ha dit que aquest acord supera el "debat estèril" sobre el percentatge de l'actual taxa turística que ha de gestionar el consistori, i ha explicat que el que es proposa és un impost de dos trams: un gestionat per la Generalitat i un altre per l'Ajuntament, que es detallarà a través de les ordenances fiscals.

Davant les crítiques del sector hoteler, Marcé ha assegurat que obriran un debat amb els operadors per generar comprensió i complicitat, i Puig ha sostingut que és normal que s'hi oposin, però ha defensat: "Els impostos són un mal menor. Són un mal, però són inevitables i innecessaris. Són els impostos o la barbàrie".