El ple de Barcelona demana a Endesa condonar el 100% del deute de les famílies vulnerables de la ciutat

Publicat 30/9/2019 15:05:06CET
Ple de l'Ajuntament de Barcelona
EUROPA PRESS

Colau: "No acceptarem talls ni amenaces, els sancionarem tantes vegades com calgui"

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El ple de Barcelona ha acordat aquest dilluns una declaració institucional que demana a Endesa condonar el 100% del deute de les famílies vulnerables de la ciutat, que afecta unes 3.790 famílies i ascendeix als prop de tres milions d'euros, i que ha rebut el suport d'ERC, BComú, el PSC, JxCat i el PP.

En declaracions a la premsa després del ple, Colau ha agraït la feina de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), promotora de la declaració, per defensar els drets fonamentals com l'accés als subministraments: "És inacceptable el to amenaçador d'Endesa amb els ajuntaments i les famílies. Demanem que retirin les amenaces".

"Si tallen el subministrament a les famílies estaran vulnerant la Llei 24/2015, cosa que provocarà l'obertura de processos sancionadors. I ho farem massivament si vulneren els drets fonamentals i la llei catalana. No acceptarem ni talls ni amenaces els sancionarem tantes vegades com calgui", ha insistit l'alcaldessa.

LA PROPOSTA D'ENDESA

Endesa ha proposat aquest estiu a les administracions públiques compartir el pagament del deute, ha enviat cartes a diversos ajuntaments --motiu pel qual ha rebut un seguit de crítiques en considerar-les amenaçadores-- i ha assegurat que no té la intenció de fer aquests talls de subministrament.

La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha agraït el suport dels grups municipals signataris, ha insistit a "no cedir al xantatge d'Endesa" i a no destinar ni euro públic a pagar un deute que és responsabilitat de l'empresa, i ha instat tots els ajuntaments catalans afectats a fer el mateix.

El document també demana a la Generalitat el "lideratge polític" en la defensa dels drets energètics, especialment dels ciutadans més vulnerables, i també insta totes les administracions competents a sancionar les subministradores que facin talls no permesos per la Llei 24/2015.

PROTESTES DE L'APE

Aquest mateix dilluns, l'APE s'ha concentrat davant l'Ajuntament, després d'entrar en una oficina comercial d'Endesa.

En diverses publicacions a Twitter recollides per Europa Press, l'APE ha sostingut que la Llei 24/2015 protegeix les famílies vulnerables i que són inadmissibles les "amenaces" d'Endesa als ajuntaments catalans pel pagament dels deutes per pobresa energètica.

Fonts d'Endesa han informat a Europa Press que estaven atenent alguns clients en aquella oficina però han hagut d'aturar l'atenció al públic per seguretat, i la companyia ha mostrat "disconformitat i preocupació" per aquesta mena de protestes.