Actualitzat 16/12/2015 17:45

Xavier Benguerel, Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria

   MADRID, 16 Des. (EUROPA PRESS)

El compositor barceloní Xavier Benguerel ha guanyat el XIV Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, un guardó que convoca la Fundació SGAE des del 1996 i que està dotat amb 20.000 euros.

   L'objectiu d'aquest premi és atorgar un reconeixement públic alt a un compositor viu per haver contribuït a l'enriquiment del patrimoni musical dels pobles iberoamericans a través de la seva obra creativa.

   El jurat ha decidit atorgar-li el premi "en atenció a l'originalitat de la seva obra, que assimila els diferents corrents estètics i musicals del seu temps, i els transforma en un llenguatge propi, i en reconeixement a la rellevància de la seva tasca, que ha transcendit les fronteres de l'àmbit iberoamericà".

   "Estic molt content. Els premis cal valorar-los en la seva justa mesura. En aquest cas es tracta d'un guardó important que no implica només Espanya sinó també l'àmbit llatinoamericà. Agraeixo al jurat i a la Fundació SGAE aquest reconeixement", ha manifestat Xavier Benguerel en conèixer la decisió.

   El jurat d'aquesta XIV edició ha estat compost per Luis de Pablo (Espanya), compositor i Premi Tomás Luis de Victoria 2009, en qualitat de president; Juan Arturo Brennan (Mèxic), crític musical i membre del consell de redacció de la revista especialitzada 'Pauta'; Valentina Granados (Espanya), directora executiva del Festival Internacional de Santander i vicepresidenta de Festclásica; Carlos Sandúa (Espanya), director de Ràdio Clàssica de Ràdio Nacional d'Espanya; i María Elena Vinueza (L'Equador/Cuba), musicòloga i vicepresidenta de la Casa de les Amèriques.

TRAJECTÒRIA

   Xavier Benguerel (Barcelona, 1931) es va traslladar a Santiago de Xile el 1940 juntament amb els seus pares --exiliats a conseqüència de la Guerra Civil-- d'on en va tornar el 1954.

   Aquell va ser un any clau per a la seva carrera artística, ja que va suposar el seu ingrés en l'anomenada generació del 51 i el començament dels seus estudis amb el mestre Cristòfor Taltabull, tot i que la seva formació va ser autodidacte.

   Entre les fites de la seva carrera, destaquen el concert monogràfic al Palau de la Música Catalana de Barcelona (1972); la seva participació en el Festival Schütz de Berlín; a Südwestfunk de Baden Baden; a Biennale de Zagreb; a l'Orquestra Nacional de Madrid, Orquestra de RTVE; al Festival d'Alacant del 1990; al Festival de Torroella de Montgrí; a l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya; i l'estrena a Barcelona de la seva òpera de cambra 'Spleen' (1984) que l'any següent es va presentar a l'Òpera de Frankfurt.

   El 2005 va ser nomenat Patró d'Honor de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i va cedir els seus manuscrits i materials musicals a la Biblioteca de Catalunya.

   Dos anys després va ser nomenat Conseller de la SGAE. El juny del 2011 va estrenar al teatre de la Zarzuela de Madrid, l'òpera 'Jo, Dalí' que l'octubre d'aquell mateix any es va presentar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

   El 2014 va rebre la medalla de Sant Jordi que concedeix la Generalitat de Catalunya "per la qualitat d'una producció que ha tractat tots els gèneres musicals en un estil propi, des de l'obra més intimista fins a l'òpera, la cantata, l'obra simfònica o la música de cambra".

   Per a la temporada 2015-2016 està previst l'estrena a França i Barcelona de la seva última obra, 'Le cimetière marin' per a recitant, cor i orquestra, basada en el famós poema de Paul Valèry del mateix nom.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés