Actualitzat 05/09/2014 14:29

El TNC llança una temporada protagonitzada per la família amb 22 espectacles

Presentación de la temporada 2014-2015 del TNC?
Foto: EUROPA PRESS

Shakespeare, Valle-Inclán, Bernhard, De Filippo, Comadira, principals autors

BARCELONA, 5 Sep. (EUROPA PRESS)

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha presentat aquest divendres una temporada 2014-2015 protagonitzada pel concepte de família, segons ha anunciat en roda de premsa el director artístic, Xavier Albertí, que ha concretat que en total hi haurà 22 espectacles interpretats per 175 artistes.

   "Si l'any passat parlàvem de frontera en un món on aquestes canvien de manera radical, ens ha semblat que la continuïtat natural d'això és parlar de família", ha dit Albertí, que proposa explorar el concepte de família per destruir-la, fer-la gran o veure com incideix en la vida de cadascun, ja que sense reflexionar sobre la família no es pot reflexionar sobre la cultura.

   La Sala Gran arrencarà el 2 d'octubre amb l'espectacle benèfic 'Per començar, Sarsuela!', amb dramatúrgia d'Albert Arribas, Lluïsa Cunillé i Josep Maria Miró, i direcció musical de Wanda Pitrowska, amb el qual el teatre intenta reivindicar aquest gènere: "Es creu que la sarsuela catalana no ha existit, això és pitjor que haver-la oblidat, però tenim dades de més d'un miler de títols de sarsueles escrites en català".

   Del 15 al 26 d'octubre, el director Ernesto Caballero donarà vida a Ramón María del Valle-Inclán amb 'Montenegro (Comèdies Bàrbares)' en una producció del Centre Dramàtic Nacional sobre la decadència d'una saga de senyors feudals gallecs.

   'Vivències' serà la celebració del 80 aniversari del cantant Paco Ibáñez amb un concert en aquesta sala, mentre que la celebració del 450 aniversari del naixement de William Shakespeare tindrà com a festa la programació d''El Somni d'una nit d'estiu', amb direcció de Joan Ollé i interpretada per Joan Anguera i Mercè Aránega.

   Del 12 de febrer al 12 d'abril, la sala albergarà 'L'Art de la Comèdia', d'Eduardo de Filippo, amb direcció de Lluís Homar, en un text que mostra què és el joc del teatre i planteja una reflexió sobre la utilitat del teatre i el seu paper a la societat de la mà d'Andreu Benito, Joan Carreras i Roger Casamajor.

   El 3 de març la Sala Gran "agermanarà" la cançó napolitana i el Paral·lel amb el concert 'Del Paral·lel a Nàpols' dirigit per Joan Casas i amb veu d'Ester Formosa, tot i que la primavera pertanyerà a l'adaptació de Roger Cònsul i Pere Planella per a la gent jove del 'Tirant lo Blanc', de Joanot Martorell, en una proposta amb molta acció interpretada per la ITNC --la jove companyia del teatre--.

   L'encàrrec fet al poeta Narcís Comadira es materialitzarà en 'L'Hort de les oliveres', una mirada a la família burgesa catalana "res convencional", dirigida pel mateix Albertí i interpretada per Aránega, Carles Canut i Antoni Comas.

SALA PETITA I TALLERS

   La Sala Petita reposarà la proposta còmica 'Liceistes i encreuats', de Serafí Pitarra, amb adaptació i direcció de Jordi Prat i Coll, i simultàniament la Sala Tallers acollirà 'El president', de Thomas Bernhard amb direcció de Carme Portacelli.

   'Sala de Miralls', d'Esteve Miralles i Albert Arribas, serà el "petit espectacle" dedicat a un dels grans homes del teatre català Feliu Formosa; al qual seguirà el desembre l'adaptació d''El Príncep Feliç', d'Oscar Wilde, a càrrec de Jorge Picó i La Baldufa, destinada al públic familiar.

   Cesc Gelabert prendrà en gener la Sala Tallers amb la seva proposta coreogràfica 'Foot-ball' pensada per acostar la dansa al públic general, amb la col·laboració del cineasta Isaki Lacuesta, i el febrer arribarà a la Sala Petita 'No feu bromes amb l'amor', amb text d'Alfred de Musset i direcció de Natalia Menéndez, que posa en relleu la transformació del teatre des del segle XIX.

   La radiografia de les grans cicatrius d'Europa 'Purga' és la proposta de Ramon Simó, en base al text de Sofi Oksanen; mentre que la coproducció amb el Centre Dramàtic Gallec 'Ganes d'udolar' és la proposta de Joan Giralt i Dani Salgado per "perdre la por en la lectura de la poesia".

   Àlex Rigola dirigirà el maig i juny l'adaptació de la "novel·la major del segle XX català" de Joan Sales 'Incerta glòria'; juliol pertanyerà a Josep Maria Miró amb la història de desnonaments 'El carrer Franklin' amb una comèdia de Lluïsa Cunillé.

   La Sala Tallers també programarà 'Mots de ritual per a Electra', de Josep Palau i Fabre; 'La nostra mort de cada dia', de Manuel de Pedrolo; 'La Manxa', d'Albert Lladó, i 'No obstant això, hi va haver un moment que tot va ser possible', de Josep Maria Muñoz Pujol.

   L'ocupació del teatre la temporada passada va ser del 70% --vuit punts més que l'anterior--, amb "una tendència a l'alça" que intentarà consolidar-se a través del manteniment de la política de preus de la sala sense cap augment.

   D'altra banda, sobre les crítiques a la ITNC, Albertí ha admès que entre els becaris hi havia actors que ja havien treballat amb contracte anteriorment, i ha avançat que en les audicions que es realitzaran en octubre es "corregirà" aquesta situació, i que els nous becaris cobraran segons els convenis estipulats per l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya.

   El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha qualificat la proposta d'Albertí d'"enormement suggerent", ja que tracta les emocions, idees, sentiments i formes d'interpretar la realitat, ha exalçat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés