Actualitzat 07/10/2015 16:26

La Pedrera mostra un "relat innovador" sobre el Modernisme en una exposició

   BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

La Pedrera de Barcelona mostrarà un "relat innovador" sobre les arts aplicades i decoratives del Modernisme en l'exposició 'Art, tallers, indústries' a partir d'aquest dijous i fins al 7 de febrer, ha anunciat aquest dimecres la directora de la Fundació Catalunya - La Pedrera, Marta Lacambra.

   Al costat de la directora de l'Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marga Viza, i la comissària i catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona (UB), Mireia Freixa, ha destacat que es tracta de la mostra monogràfica més àmplia dedicada a aquestes arts en els últims 50 anys.

   La selecció permet traçar un recorregut per la creació del segle passat i reviure un moment de canvis transcendentals en l'àmbit de l'arquitectura i el disseny amb la recuperació d'"aspectes desconeguts de la història recent" i l'actualització d'oficis artístics, ha assenyalat Freixa.

   L'exposició és fruit de la investigació a la universitat de l'equip de la comissària amb un muntatge fet amb una "sensibilitat extraordinària", que té una il·luminació especial per a cada peça.

   Amb aquesta exposició, "la Casa Milà recupera el seu valor domèstic", ja que es recupera un gran finestral --generalment amagat darrere d'un plafó o una cortina--, portes, columnes, baranes i paviments de l'edifici d'Antoni Gaudí, ha subratllat la comissària.

   Una de les peces més espectaculars és un gran vitrall procedent del Museu de Cerdanyola del Vallès, i una de les més delicades és un biombo fet amb vitralls procedents de vidre trencat que pren formes modernistes en una tècnica que només es va mantenir a Catalunya.

   Es tracta d'una "exposició líquida" perquè el fil argumental ve donat per les tècniques utilitzades, de vitralls, forja i fusta, paviments, teixits i joies, entre d'altres.

50 COL·LECCIONS PÚBLIQUES I PRIVADES

   L'exposició reuneix més d'un centenar d'objectes, així com abundants documents i fotografies de l'època procedents de 50 col·leccions públiques i privades, com el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Disseny de Barcelona, el Centre de Documentació, el Museu Tèxtil de Terrassa i la Biblioteca de Catalunya.

   Una de les novetats de l'exposició és precisament l'atenció en la part del procés creatiu dels objectes decoratius, des del disseny fins al consum.

   Freixa ha celebrat que cada peça és maca i és única, i ha observat que el Modernisme català és tan estètic perquè amaga l'"ostentació" d'una classe burgesa a través d'un estil que, després, va arribar a altres capes de la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés