Actualitzat 30/11/2018 18:31

El CCCB incorporarà els artistes locals en la seva nova etapa "cap al futur"

La nova directora del CCCB, Judit Carrera
EUROPA PRESS

La nova directora aposta per prioritzar la paraula, la ciutat, la tecnoesfera i el gènere

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) incorporarà grups d'artistes locals i culturals a través d'un espai de mediació nou, que ajudarà a impulsar el centre "cap al futur" en el mandat iniciat per la nova directora escollida per primera vegada fruit d'un concurs, Judit Carrera.

En una entrevista d'Europa Press, Carrera ha avançat la seva voluntat de crear un "espai de mediació amb artistes locals de la ciutat, en una nova forma de pensar la relació amb grups artístics i culturals de la ciutat" per alimentar programació del centre.

Crear un espai "més porós" per integrar i afavorir la participació dels artistes locals en l'activitat del centre serà una de les petjades més tangibles del lideratge de la politòloga al capdavant del centre, del que ja formava part com a cap de Debats i Educació des del 2002.

Després d'un setembre de transició amable amb el seu antecessor, Vicenç Villatoro, Carrera va prendre possessió del càrrec a l'octubre, convertint-se així en la primera dona que dirigeix aquest centre de pensament del present, i respon: "M'agradaria molt que no fos notícia".

"Evidentment em fa il·lusió ser la primera dona directora, però vol dir que queda molta feina pendent", afirma Carrera (Barcelona, 1974), que precisament situa l'àmbit del gènere com un dels seus temes prioritaris.

La seva aposta és la de "revisitar el llegat del CCCB i projectar-lo cap al futur" quan es compleixen el 2019 els 25 anys de la institució cultural, que veu com una història d'èxit.

A més de prioritzar l'àmbit del gènere en un concepte ampli que també abasta el cos, la intimitat i la raça en una "mirada postcolonial", Carrera situa tres temes amplis més per abordar: la paraula, la ciutat i la tecnoesfera.

"La paraula entesa com a literatura, pensament, llibertat d'expressió i la ficció com una manera d'imaginar i pensar altres mons", resumeix.

A Carrera, també li agradaria que el CCCB es posicionés al debat de pensar la ciutat i el territori del futur, ja no només a nivell arquitectònic sinó en referència a l'impacte de la globlalización amb un augment de la pluralitat religiosa i cultural i la irrupció del canvi climàtic per parlar, en definitiva, de "què significa viure junts".

"SOM CIBORGS"

El de la tecnoesfera també és un àmbit que vol enfrontar per analitzar l'impacte de les noves tecnologies en el dia a dia de la vida cultural i social del món: "Existeix aquesta idea que ja som ciborgs perquè sense els nostres mòbils no som ningú, està mutant la pròpia naturalesa humana".

"No només tenim dispositius tecnològics, sinó que éssers humans i tecnologia ja formen una mateixa naturalesa", observa Carrera, que també veu en la mirada de gènere i del cos un espai crucial on es juguen gran part de les batalles polítiques del nostre segle.

PRESSUPOST DEL 2019 I EXPOSICIÓ DE QUÀNTICA

Aquests temes seran desgranats a través d'exposicions i grans debats que seguiran sent els pilars generals on se sustentarà la programació, que començarà a evidenciar la nova era de Carrera a finals del 2019, un any per al qual l'organisme rector del centre va aprovar aquest dijous un pressupost continuista de 10,5 milions.

Per a la temporada del proper any també avança una gran exposició col·laborativa amb quatre institucions europees més sobre quàntica, "una de les grans revolucions científiques imminents, per trencar els límits del que pot ser conegut".

"TESTIMONIATGE DE GRANS FITES"

"El CCCB ha de donar testimoniatge de les grans fites que han passat al món els últims 25 anys i ha d'incorporar en el seu llegat humanístic una sèrie d'elements que avui dia expliquen el món i que en el moment inicial no estaven tan presents, com la revolució tecnològica, els progressos biomèdics i la mirada de gènere".

Repensar els programes educatius per potenciar la participació de nens i adolescents serà una altra de les grans bases de la nova directora, que diu només poder parlar de continuïtat respecte al seu mandat: "Perquè vinc de dins i en aquest sentit penso que la del CCCB és una història d'èxit i que ha estat un orgull molt gran formar part dels equips que han tirat endavant aquesta institució per tant no pretenc cap tipus de ruptura".

"Sense aquest equip no m'hagués presentat a la direcció", assegura la directora, que també parla de potenciar la dimensió internacional del centre, reivindicar l'experiència física a l'espai, a més de mantenir l'aposta per generar continguts que permetin crear coneixement que perduri a la xarxa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés