Actualitzat 20/03/2015 16:27

Agricultura planteja un enfocament integral de la fertilització i gestió de dejeccions

Artur Mas inauguró la Fira Sant Josep de Mollerussa
Foto: FIRA DE MOLLERUSSA

LLEIDA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha defensat aquest divendres a la Fira de Sant Josep de Mollerussa (Lleida) un enfocament integral del model de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes.

   El director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, ha destacat que aquest canvi s'ha de plantejar segons les necessitats de cada cas, aplicant mesures tecnològiques que implementin millores i permetin, en alguns casos, una reducció de costos, ha informat la Conselleria en un comunicat.

   Molins ha inaugurat aquest divendres en la 143 edició de la Fira de Sant Josep a Mollerussa la jornada 'Cap a un nou model en la gestió de la fertilització i les dejeccions ramaderes', inscrita en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2015 de la Conselleria, i que forma part de les nombroses activitats que el departament organitza en aquesta fira agrària, inaugurada dijous pel president de la Generalitat, Artur Mas.

   Per a Molins, davant de la debilitat del sistema actual de gestió que mostren moltes explotacions agrícoles i ramaderes, aquest nou model ha de ser significativament diferent per "ser capaços d'arribar als objectius ambientals ja establerts i seguir tenint un sector competitiu, especialment en zones d'alta concentració ramadera".

   Amb aquest argument ha considerat que és evident la necessitat de fer un enfocament integral del nou model de gestió, que ha d'anar des del maneig a la granja --alimentació de precisió, aigua, olors i tractaments--, fins a l'aplicació en camp --dosis, moment i equips d'aplicació-- i l 'adequació dels tractaments a cada realitat local.

   Segons la seva opinió, aquest enfocament integral ha de preveure els aspectes econòmics i, per tant, la internacionalització dels costos en l'activitat productiva.

   En la jornada, els ponents han explicat tres punts bàsics que es pot incidir en el canvi: la gestió i reducció en origen, l'ús de sistemes de tractament en la granja com a sistema de valorització, i la millora de les pràctiques de fertilització quan s'utilitza purins, mostrant resultats obtinguts en el transcurs del desenvolupament del projecte Life+ 'Futur Agrari'.

   La Conselleria ha obert ajudes per facilitar l'adaptació al nou model de gestió, posant a disposició de pagesos i ramaders ajudes encaminades a donar compliment al que preveu aquest nou model.

   Amb aquest tipus de jornada, continua amb la seva aposta per difondre l'ús de les eines i la tecnologia actualment disponible amb l'objectiu de facilitar la seva adaptació per permetre que el seu aprofitament sigui el més adequat en cada cas.

   "Fer una correcta gestió, tant de la fertilització com de les dejeccions ramaderes pot evitar despeses innecessàries i repercussions ambientals negatives", ha afegit Molins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés