Actualizado 06/10/2017 14:59

Usen nanopartícules d'or per activar fàrmacs dins dels tumors

Nanopartícules d'or
UZ

SARAGOSSA, 30 Ago. (EUROPA PRESS) -

Les nanopartícules d'or, inserides en microcàpsules de resina, podrien augmentar l'eficàcia dels tractaments contra el càncer, com la quimioteràpia, en poder actuar 'in situ' des de l'interior dels tumors, reduint els habituals efectes secundaris en els teixits sans.

Així es desprèn dels resultats d'un estudi de l'Institut de Nanociència d'Aragó (INA) de la Universitat de Saragossa i la Universitat d'Edimburg (Regne Unit) els resultats de la qual publica en el seu últim número la revista 'Angewandte Chemie'.

El treball demostra en primer lloc la possibilitat de dur a terme catàlisi en mitjans biològics utilitzant partícules diminutes d'or. Aquestes nanopartícules d'or, camuflades en una microcàpsula de resina implantada en el cervell d'un peix zebra, han aconseguit catalitzar una reacció química generant compostos fluorescents.

Però l'aspecte més interessant des del punt de vista d'una potencial aplicació és que s'ha posat de manifest la capacitat de les nanopartícules d'or per generar 'in situ' potents fàrmacs anticancerígens a partir de molècules inertes, gràcies a un mecanisme d'eliminació de grups químics terminals que l'or nanomètric és capaç de catalitzar. L'or resulta ideal per a aquest paper catalític a causa de la seva alta biocompatibilitat, ha assenyalat la UZ en una nota de premsa.

La importància pràctica podria ser considerable, tal com destaca el sotsdirector de l'INA, Jesús Santamaría, ja que "el principal problema dels tractaments quimioteràpics són els efectes secundaris en diversos òrgans a causa de la toxicitat de les molècules que s'usen per combatre el càncer".

Per això, des de la Nanotecnologia s'exploren rutes alternatives, per exemple, el transport de fàrmacs fins al tumor utilitzant nanopartícules o els tractaments alternatius als fàrmacs, com la hipertèrmia, elevació de temperatura local, obtinguda amb nanopartícules, ha explicat aquest expert.

Els resultats d'aquest treball plantegen una via diferent: el fàrmac se subministraria al pacient en la seva forma inerta i només es convertiria a la forma tòxica localment, gràcies a la catàlisi de les nanopartícules que un cirurgià implantaria en el tumor.

"Hem descobert les noves propietats d'or que fins ara no s'havien explorat i les nostres conclusions mostren que el metall podria ser usat per alliberar fàrmacs a l'interior dels tumors d'una forma molt segura. Encara queda molt a fer abans que es pugui usar en pacients, però és un important pas endavant", ha apuntat Asier Unciti-Broceta de la Universitat de l'Institut del Consell d'Investigació Mèdic d'Edimburg de Medicina Genètica i Molecular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés