Actualizado 14/08/2017 13:56

Un eclipsi total de Sol podrà veure's el dilluns 21 d'agost a Amèrica

Franja de la península Ibèrica en la qual podrà veure's l'eclipsi solar parcial
UB

Per veure un eclipsi total des d'Espanya caldrà esperar fins a l'agost del 2026

BARCELONA, 14 Ago. (EUROPA PRESS) -

Un eclipsi total de Sol podrà veure's el dilluns 21 d'agost en bona part del continent americà, mentre que des del nord-oest de la península Ibèrica s'observarà un eclipsi parcial i des de la major part de Catalunya no podrà veure's, perquè ja s'haurà posat el Sol quan comença l'eclipsi.

L'eclipsi solar total començarà al nord de l'oceà Pacífic, travessarà els Estats Units d'Amèrica i finalitzarà a Cap Verd, a l'oceà Atlàntic, ha explicat en un comunicat aquest dilluns la Universitat de Barcelona (UB), que recull informació relacionada amb aquest esdeveniment al portal 'Serviastro' del Departament de Física Quàntica i Astrofísica, amb dades com la visibilitat i les fases.

En una franja molt més ampla, l'eclipsi serà parcial, com en part de la península Ibèrica, on el millor lloc per observar-lo serà prop de Vigo, on es podrà veure més eclipsat, amb un 14% del Sol ocult.

També es podrà veure parcial a tot el territori dels Estats Units, a Amèrica Central i el nord de Sud-amèrica, a més de l'Europa occidental, el nord d'Àfrica i el nord-est de Rússia.

L'OMBRA DE LA LLUNA

Un eclipsi solar s'origina quan la Lluna s'interposa entre la Terra i l'astre i, mentre un eclipsi de Lluna pot veure's des de qualsevol punt de la Terra on sigui de nit mentre duri l'eclipsi.

Per veure un eclipsi total des d'Espanya caldrà esperar fins al 12 d'agost del 2026, data en què també serà observable a la zona sud de Catalunya.

La universitat ha recordat que un eclipsi solar no es pot mirar directament sense protecció ni utilitzant ulleres de sol, radiografies, negatius, vidres fumats, telescopis o qualsevol altre instrument no dissenyat per a aquesta finalitat, atès que es poden produir greus lesions en els ulls.

Per observar un eclipsi de Sol, els experts recomanen projectar la imatge de l'astre a través d'un telescopi sobre una pantalla blanca --sistema que, a més, ofereix l'avantatge de permetre l'observació simultània a un grup de persones--, o també es pot projectar mitjançant una cambra obscura, feta amb una caixa en la qual es practica un forat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés