Publicat 28/09/2014 13:25

Rússia rebutja embarcar-se en una nova carrera armamentística, però sí modernitzarà els seus arsenals

Lavrov y Margallo
EUROPA PRESS

MOSCOU, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha rebutjat que el seu país s'embarqui en una nova carrera armamentística amb els Estats Units, però ha assegurat que "ha arribat el moment" de modernitzar els arsenals nuclears i convencionals russos.

"Prefereixo no fer pronòstics sobre l'arribada d'una nova carrera armamentística. Rússia, definitivament, no participarà en ella. En el nostre cas, ha arribat el moment de modernitzar els nostres arsenals nuclears i convencionals", ha afirmat Lavrov en una entrevista a la televisió estatal russa RT.

En el cas concret de les armes nuclears, Lavrov ha apuntat que potser els Estats Units també haurien de renovar el seu arsenal, "una mica més jove que el nostre", tot i que ha destacat que tant Rússia com els Estats Units hauran d'atenir-se a allò signat al Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques.

"Les disposicions del Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques són jurídicament vinculants. Es pot actualitzar el seu arsenal, substituir les armes velles per les noves. Allà tot està esmentat i ningú ha cancel·lat les restriccions quantitatives", ha indicat.

Pel que fa a les relacions amb Washington, Lavrov ha lamentat que "estan repetint els mateixos errors" que després de la crisi de Geòrgia, el 2008. "Tot i que van deixar un format polític a nivell d'ambaixadors, han tancat l'estructura de cooperació pràctica", ha argumentat.

"Crec que si comença una nova guerra, serà una nova guerra freda", ha postil·lat sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, ha apuntat que l'OTAN continua actuant amb la mentalitat de la política de blocs. "L'OTAN ni tan sols s'ha desfet de la mentalitat de la guerra freda", ha comentat.

Com a exemple, Lavrov ha esmentat la dificultat d'arribar a una entesa en crisis apressants com les de Síria o Ucraïna i, quan s'aconsegueixen acords i se signen documents, són els Estats Units i els seus aliats els que es fan enrere al·legant que la situació ha canviat. "Les paraules no són pardals. Les deixes anar i no volen. Per al prestigi dels polítics és vergonyós i perillós renegar d'allò dit", ha advertit.

FUNCIÓ DE L'ONU

El cap de la diplomàcia russa també s'ha referit a la seva intervenció de dissabte davant de l'Assemblea General de l'ONU i ha assenyalat que "la tasca més important" que afronta l'organisme és combatre l'ebola, "evitar que mori més gent i trobar un antídot".

En aquest sentit, ha defensat arribar a consensos en qüestions "òbvies" com la lluita contra el terrorisme, el narcotràfic, la proliferació d'armes de destrucció massiva, les epidèmies o la seguretat alimentària, en lloc d'obrir el debat sobre la possible reforma de l'ONU. "Hem de centrar-nos en la recerca d'enfocaments col·lectius de cooperació", ha apuntat.

En contrast, altres països "utilitzen a vegades el Consell de Seguretat per lluir-se o per a 'punxar' algú" i altres vegades ni tan sols es passa per aquest òrgan. "Tinc grans esperances que els Estats Units finalment entenguin que no cal actuar a tot arreu com a fiscal, jutge i executor de les condemnes, que entendran que sols ja no poden fer res", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés