Publicat 03/05/2016 12:15

A Roma el segon grup de 101 refugiats sirians beneficiats pels 'corredors humanitaris"

Refugiados restacatos por el Papa: Hasan, Nour y Riad
EUROPA PRESS

ROMA/MADRID, 3 maig (EUROPA PRESS) -

El segon grup de 101 refugiats sirians beneficiats de la iniciativa ecumènica dels 'corredors humanitaris', desenvolupada per la Comunitat de Sant Egidi i les Esglésies evangèliques ha arribat a l'Aeroport de Fiumicino de Roma aquest dimarts 3 de maig procedents del Líban. Una fórmula semblant és la que va utilitzar el Pontífex per emportar-se tres famílies de refugiats des de l'illa grega de Lesbos.

Roberto Zoccolini, de la Comunitat de Sant Egidi, ha explicat, en declaracions a Europa Press, que la iniciativa es va tramitar a través d'un acord signat amb l'Estat italià a meitat de desembre de l'any passat i que preveu l'arribada d'uns 1.000 refugiats.

"La primera vegada van arribar 97 sirians i avui 101 més. La idea és fer-ho extensible a altres nacionalitats. Volem implementar 'corredors humanitaris', no només a Síria, sinó també al Marroc, Nigèria i Etiòpia per a immigrants provinents d'Eritrea i Àfrica subsahariana", ha subratllat Zoccolini.

"Creiem que el primer instrument per a la integració és la llengua. Així el primer que fan quan arriben és inscriure's al curs de llengua italiana i els nens a les escoles", ha manifestat, per part seva, Rinaldo Piazzoni, també membre de la Comunitat de Sant Egidi.

El següent pas és la recopilació dels documents necessaris per ser considerats refugiats pel Govern italià però, tal com apunta Piazzoni, els temps són burocràtics, bastant dilatats.

"A Itàlia, el mínim és un any. Qui arriba a Lampedusa, que ningú sap qui és, necessita un any o any i mig perquè li donin el vist de refugiat. Tot i això, les persones que vénen a través dels 'corredors humanitaris' han passat tres verificacions: un, a l'Ambaixada d'Itàlia a Beirut (Líban); un altre, al Ministeri d'Interior del Líban abans de sortir del país; i, finalment, avui quan han arribat a Roma, que els han pres les empremtes dactilars i els han tornat a fer les fotografies identificatives que van als circuits internacionals d'Interpol etc...", ha explicat el responsable de l'organització catòlica.

En aquest sentit, precisa que si són sospitosos, o tenen algun antecedent penal, no entren. Segons la seva opinió, hauria d'instal·lar-se un protocol perquè la migració fora controlada d'aquesta manera perquè d'una altra manera es crea una situació de buit legal.

"Esperem que en els primers quatre mesos puguin obtenir l'estatus de refugiat. Només així poden treballar i iniciar el recorregut d'integració. Els que arriben sense identificació estan en els centres d'acollida estatal que són com guetos, o presons", ha manifestat Piazzoni.

EN ESPERA D'UN GOVERN A ESPANYA

Precisament, la Comunitat de Sant Egidi ha ofert al Govern espanyol posar en marxa la mateixa iniciativa dels 'corredors humanitaris' per portar persones retingudes en camps de refugiats que ha implementat el govern italià.

"Estem en converses amb diversos ministeris del Govern espanyol. El desembre es va signar l'acord amb el Govern italià i la idea és ampliar-ho a diversos països d'Europa, entre els quals hi ha Espanya", expliquen a Europa Press fonts de la Comunitat de Sant Egidi a Madrid. Si bé, precisen que l'actual situació política al país, amb un Executiu en funcions i de cara a unes noves eleccions, està endarrerint qualsevol mena de decisió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés