Actualitzat 05/10/2015 12:44

El nombre de persones que viuen en situació de pobresa extrema baixarà del 10% al 2015

MADRID, 5 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'objectiu d'acabar amb la pobresa per al 2030 podria estar més a prop segons les últimes projeccions del Banc Mundial que preveu que al 2015 el nombre de persones que viuen en situació de pobresa extrema a tot el món probablement baixarà per sota del 10% a escala mundial.

   Així, el Banc Mundial projecta que la pobresa al món haurà disminuït de 902 milions de persones (el 12,8%) de la població mundial al 2012, a 702 milions de persones, és a dir, el 9,6% de la població mundial al 2015, entenent viure en la pobresa aquells que ho fan amb menys d'1,9 dòlars al dia.

   Per al president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, les contínues i importants reduccions de la pobresa són el resultat de les sòlides taxes de creixement registrades als països en desenvolupament els últims anys, les inversions en l'educació i la salut de les persones, i les xarxes de protecció social que ajuden a evitar que la gent torni a caure en una situació de pobresa.

   Tot i això, ha advertit que a causa de l'alentiment del creixement de l'economia mundial, al fet que moltes de les persones que continuen sent pobres en el món viuen en estats fràgils i afectats per conflictes, i a la considerable profunditat i amplitud de la pobresa que encara existeix, l'objectiu d'eradicar la pobresa extrema continua sent molt ambiciós.

LA MILLOR NOTÍCIA

   "Aquesta és la millor notícia del món actual: aquestes projeccions ens mostren que som la primera generació de la història de la humanitat que pot posar final a la pobresa extrema", ha ressaltat Kim en un comunicat.

   "Aquest nou pronòstic de la reducció de la pobresa a xifres d'un dígit hauria de donar-nos nou ímpetu i ajudar-nos a enfocar la nostra atenció amb més claredat en les estratègies més eficaces per posar final a la pobresa extrema", ha afegit.

   El president del Banc Mundial ha reconegut que "serà summament difícil, sobretot en un període de menor creixement mundial, mercats financers volàtils, conflictes, altes taxes de desocupació dels joves, i un impacte cada cop més gran del canvi climàtic".

   Però, ha insistit, "aquest objectiu continua estant al nostre abast, en la mesura que les nostres grans aspiracions estiguin acompanyades de plans impulsats pels països que ajudin els milions de persones que encara viuen en la pobresa extrema".

ÀFRICA SUBSAHARIANA

   D'acord amb el Banc Mundial, la pobresa continua concentrant-se a l'Àfrica Subsahariana i l'Àsia meridional. El 1990, a l'Àsia oriental es trobava la meitat dels pobres del món, mentre que al voltant del 15% d'ells vivia a l'Àfrica Subsahariana.

   Segons els pronòstics del 2015, aquesta situació s'ha invertit gairebé totalment i ara l'Àfrica Subsahariana representa la meitat dels pobres del món, mentre que aproximadament el 12% d'ells viu a l'Àsia oriental. La pobresa està disminuint a totes les regions, però s'està aguditzant i tornant més persistent en països afectats per conflictes o que depenen excessivament de l'exportació de productes bàsics.

   En aquest sentit, l'organisme ha expressat "gran preocupació" pel fet que la pobresa mundial s'estigui concentrant cada vegada més a l'Àfrica Subsahariana, si bé la taxa ha baixat del 56% al 1990 a una taxa projectada del 35% al 2015. L'accelerat creixement de la població continua sent un factor clau que mitiga els progressos en molts països.

   En el cas d'Àsia oriental i el Pacífic, la taxa de pobresa baixaria del 7,2% al 2012 al 4,1% de la seva població; a l'Amèrica Llatina i el Carib, del 6,2% al 2012 al 5,6%; a l'Àsia meridional, del 18,8% al 2012 al 13,5% al 2015, i a l'Àfrica Subsahariana, del 42,6% al 2012 al 35,2% al 2015.

   El Banc Mundial no disposa de dades actualitzades i fiables sobre la pobresa al Pròxim Orient i al Nord d'Àfrica a causa de la situació de conflicte i fragilitat en què es troben països clau d'aquesta regió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés