Actualitzat 25/08/2016 18:21

L'últim balanç oficial eleva a 250 els morts en el terratrèmol d'Itàlia

Terremoto en el centro de Italia
EUROPA PRESS/ GOOGLE MAPS

ROMA, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats italianes han actualitzat aquest dijous a 250 morts i 365 ferits les víctimes pel terratrèmol de magnitud 6,2 en l'escala de Ritcher que a la matinada d'aquest dimecres va sacsejar la zona central del país.

La responsable de l'Oficina d'Urgències de la Protecció Civil italiana, Immaculata Posiglione, ha anunciat en una conferència de premsa la nova dada, amb nou víctimes mortals més que en l'anterior balanç.

Dels morts, 204 estaven a Amatrice, una de les localitats més afectades. Precisament en aquesta població la terra ha tornat a tremolar, aquesta vegada amb menys potència, 4,3, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia. Les tremolors han durat a penes uns segons, però la gent ha començat a córrer cap als espais oberts revivint les escenes de pànic que fa més de 24 hores es van viure al centre d'Itàlia. Afortunadament, aquesta nova sacsejada no ha produït víctimes, però els edificis danyats s'han ensorrat definitivament.

La Fiscalia de la província de Rieti, a la regió del Laci, una de les zones més afectades pel terratrèmol, ha obert una investigació sobre les tasques de prevenció als edificis que s'han ensorrat després del sisme.

Segons ha informat la televisió pública italiana RAI, el fiscal en cap, Giuseppe Saieva, coordina les investigacions al voltant de la hipòtesi d'un delicte de "desastre dolós" que implicaria l'omissió de les pertinents mesures de seguretat antisísmiques. Saieva ha disposat l'ordre d'indagar sobre tots aquells edificis que s'han ensorrat i que havien estat reestructurats fa poc, com l'escola d'Amatrice o el campanar de la ciutat d'Accumoli.

Paral·lelament, s'estan succeint les crítiques dels experts que indiquen que a Itàlia podria fer-se molt més per protegir la infraestructura dels seus edificis de l'impacte dels sismes.

El President del Consell Nacional de Geòlegs, Francesco Peduto, ha assenyalat en una nota de premsa que "fa anys" que denuncien que Itàlia està "lluny d'una cultura de la prevenció". "Caldria una normativa més coherent amb la situació del territori italià", ha declarat. "Proposem que classifiqui des del punt de vista sísmic els edificis. A més, és fonamental un pla del Govern per assegurar tots els edificis públics", ha afegit.

D'altra banda, Peduto ha assenyalat la necessitat de crear una "consciència cívica" en l'àmbit de la prevenció sísmica a través de l'educació a les escoles per "fer més conscient la població dels riscos".

Fabio Tortorici, que encapçala diversos estudis de l'Institut Geològic Italià, ha explicat que "a Itàlia es pot preveure un terratrèmol de 6,3 de magnitud cada 15 anys de mitjana". "Aquesta dada hauria de fomentar un augment de la cultura de prevenció sísmica i protecció civil", ha afirmat.

El terratrèmol d'aquest dimecres tenia una magnitud de 6,2 i va arribar als 10 quilòmetres de profunditat en la superfície terrestre multiplicant la seva força destructiva, segons apunta l'Institut Geològic Estatunidenc. El 2009 un altre terratrèmol va acabar amb la vida de 300 persones i va deixar-ne 55.000 més sense llar que va devastar la històrica ciutat de L'Aquila.

Un any abans, experts de Protecció Civil van realitzar un estudi que va revelar que tan sols el 14% dels edificis en la franja més vulnerable del país eren condicionats segons la normativa de seguretat sísmica. Després de la tragèdia del 2009, es van establir noves normes antisísmiques per a les noves construccions, que des d'aleshores han d'implantar-les. Els edificis antics --que són la majoria a Itàlia-- han quedat exclosos d'aquestes noves mesures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés