Actualitzat 28/01/2015 13:13

La llibertat al món, en reculada per novè any consecutiu

Mapa de la libertad en el mundo
Foto: FREEDOM HOUSE

Dels 195 països analitzats, només el 46% poden ser considerats totalment lliures

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

La llibertat al món ha experimentat un retrocés durant l'any 2014 com a conseqüència de les tàctiques agressives dels règims autoritaris i l'apogeu dels atemptats terroristes, segons l'últim informe 'Llibertat en el món el 2015' publicat aquest dimecres pel centre d'estudis Freedom House.

   Per novè any consecutiu, aquesta organització que fa un seguiment de la situació dels drets polítics i de les llibertats civils en el món ha constatat un declivi general en la llibertat.

   "L'acceptació de la democràcia com la forma dominant de govern i d'un sistema internacional construït sobre els ideals democràtics, està sota la pitjor amenaça dels últims 25 anys", ha ressaltat el vicepresident d'investigació de Freedom House, Arch Puddington, en un comunicat.

   "Fins fa poc, gran part dels règims autoritaris asseguraven respectar els acords internacionals i deien només de boca complir amb les normes d'eleccions competitives i els Drets Humans", ha denunciat Puddington. "Avui dia argumenten la superioritat del que equival a un règim de partit únic i busquen deslliurar-se del jou de les limitacions dels principis diplomàtics fonamentals", ha afegit.

LES XIFRES

   Segons l'informe, un total de 61 països han registrat retrocessos en matèria de llibertat, enfront dels 33 en els quals hi ha hagut millores, fet que suposa el nivell més baix des que va començar el retrocés fa nou anys. En general, el retrocés s'ha produït en la llibertat d'expressió, la societat civil i l'estat de dret i ha vingut motivat sobretot per una vigilància estatal més forta i restriccions a internet, entre d'altres.

   Entre els casos que han contribuït a això s'esmenta la invasió russa d'Ucraïna, el retrocés en els èxits democràtics amb l'arribada d'Abdelfatá al Sisi al poder d'Egipte, la intensificada campanya de Recep Tayyip Erdogan contra la llibertat de premsa i la societat civil a Turquia, i la centralització de l'autoritat a la Xina.

   Alhora, l'informe també fa esment especial a l'impacte que el terrorisme va tenir l'any passat en la llibertat. En concret, incideix en els efectes tant en els governs locals com en els ciutadans que van tenir els grups jihadistes i ressalta en particular els casos de l'Iraq, Síria, el Pakistan i Nigèria.

   Dels 195 països avaluats, només 89, és a dir, el 46 %, són considerats "lliures", mentre que 55 (28 %) són "parcialment lliures" i els 51 restants (26 %) "no són lliures".

   Els països considerats lliures alberguen 2.900 milions de persones, és a dir, el 46 % de la població mundial, mentre que els països parcialment lliures representen el 24 % de la població mundial (1.700 milions) i els no lliures suposen el 26 % (2.600 milions). En aquest últim cas, més de la meitat de les persones viuen en un únic país, la Xina.

   El nombre de democràcies electorals se situa en 125, tres més que el 2015, després que cinc països hagin aconseguit aquest estatus (Fiji, Kosovo, Madagascar, Maldives i illes Salomó) i altres dos l'hagin abandonat (Líbia i Tailàndia). El 2014, quatre països van passar de parcialment lliures a no lliures: Burundi, Líbia, Tailàndia i Uganda.

   Freedom House destaca un "preocupant número" de països grans i econòmicament potents o regionalment influents en els quals hi ha hagut retrocessos: Azerbaidjan, Egipte, Kènia, Nigèria, Rússia, Tailàndia, Turquia i Veneçuela.

SÍRIA, EL PAÍS MENYS LLIURE

   La regió del Pròxim Orient i del nord d'Àfrica és la pitjor del món, seguida d'Euràsia, mentre que Síria és el país amb el nivell més baix de llibertat en el món i aconsegueix el pitjor resultat que ha tingut cap país en una dècada.

   Davant de la tendència negativa, Freedom House ressalta l'"excepció" de Tunísia, primer país àrab considerat "lliure" en 40 anys. L'informe ressalta que és "l'única història d'èxit" de la Primavera Àrab després d'haver celebrat eleccions democràtiques amb una nova Constitució.

   A Egipte, en canvi, l'organització ha constatat "el seu retorn a l'autocràcia amb una farsa d'eleccions, judicis sumaris i una repressió de tota forma de dissidència".

ELS PITJORS DELS PITJORS

   Dels 51 països i territoris considerats com "no lliures", 12 han rebut el pitjor resultat tant a l'apartat de drets polítics com en el de llibertats civils. Aquests països són: República Centreafricana, Guinea Equatorial, Eritrea, Corea del Nord, l'Aràbia Saudita, Somàlia, el Sudan, Síria, el Turkmenistan i l'Uzbekistan. Pel que fa als pitjors territoris, identifica el Tibet i el Sàhara Occidental.

   Al continent americà, Cuba scontinua sent el país menys lliure si bé "va registrar una lleugera millora el 2014 pel creixement dels mitjans indepentdents", segons Freedom House.

   A Àfrica, ressalta el cas d'Uganda, que ha passat de ser considerat país parcialment lliure a país no lliure després d'una sèrie de recents lleis contra l'oposició, la societat civil, la comunitat LGTB i les dones. Això ha portat a seriosos abusos dels drets i a una creixent supressió de la dissensió.

LLIBERTAT A INTERNET

   Les restriccions de llibertat a Internet han estat fins ara menys greus que les que s'imposen als mitjans tradicionals però "la bretxa s'està tancant" davant de la repressió que estan exercint els governs a l'activitat a la xarxa, segons l'informe.

   Així, en alguns països ha augmentat la censura i la vigilància, s'han adoptat noves lleis repressives, s'han imposat càstigs penals i s'han arrestat usuaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés