Actualitzat 31/03/2017 15:40

Itàlia vota aquest dimecres els pressupostos per desbloquejar la dimissió de Renzi

ROMA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

El Senat italià ha fixat una sessió aquest dimecres que estarà dedicada a la votació dels Pressupostos Generals del 2017, cosa que podria avançar l'oficialització de la renúncia del primer ministre, Matteo Renzi, després que el president de la República, Sergio Mattarella, l'instés a posposar la seva dimissió per no posar en risc l'aprovació dels comptes públics.

La votació al Senat és en realitat una maniobra política per solucionar com més aviat millor el debat parlamentari, que comporta la discussió de tota mena d'esmenes. Els pressupostos seran presentats sota l'etiqueta d'una moció de confiança a l'actual Govern.

Està previst que la sessió parlamentària per votar els pressupostos comenci al voltant de les 12:00 amb la declaració d'intenció de vot dels diferents grups parlamentaris i que el resultat de la votació sigui pública a partir de les 14:30.

Un cop aprovats els comptes de l'Estat per al proper any, Renzi tornarà novament al palau romà del Quirinale, seu de la Direcció de l'Estat, per reiterar la seva dimissió després del fracàs que va suposar la derrota de la reforma constitucional del referèndum de diumenge.

Mattarella haurà de decidir aleshores com resoldre la crisi política que sacseja Itàlia. Els mitjans apunten que es nomenarà un nou primer ministre que encapçalarà un govern tècnic que guiarà Itàlia fins a unes eleccions anticipades, en espera que es reformi la llei electoral. Entre els noms que sonen com a candidats per a aquest paper hi ha l'actual ministre d'Economia, Pier Carlo Padoan, o el president del Senat, Pietro Grasso.

LLEI ELECTORAL

Mentrestant, el Tribunal Constitucional italià ha comunicat que revisarà la llei electoral el proper 24 de gener. La llei aprovada per Renzi és l'Italicum, que comprèn un nou sistema de llistes tancades i un premi per a la majoria més votada del 15% addicional --en cap cas podrà superar el 55% dels escons--, així com una possible segona volta en cas que cap coalició electoral aconsegueixi el 37% dels suports en la primera ronda.

També posa un llindar del 4,5% dels vots per entrar al Parlament als partits polítics que es presentin en coalició amb altres grups i del 8% als que hi acudeixin en solitari.

El retard de la decisió del tribunal fins a aquesta data deixa poc marge perquè hi hagi unes eleccions al febrer del proper any, com apuntaven algunes informacions, tot i que el ministre de l'Interior, Angelino Alfano, ha assegurat després de parlar amb Renzi que el febrer segueix sent una opció.

PARTIT DEMOCRÀTIC

La situació en el Partit Democràtic de Renzi és més aviat complicada i sota la figura de l'encara primer ministre salten diversos interrogants.

Encara no se sap si la dimissió de Renzi com a primer ministre s'estendrà també a la seva funció com a líder del partit o si tindrà un paper rellevant en la designació de la persona que haurà de provar de formar Govern.

De moment, la direcció del Partit Democràtic ha fixat la reunió en què s'analitzarà la situació política italiana i el futur de Renzi com a líder del partit socialdemòcrata per a aquest dimecres a les 18:30.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés