Actualitzat 28/08/2016 13:20

Els nens africans conformaran el 2030 gairebé la meitat de la població més pobre del món

Niños en República Democrática del Congo
REUTERS

144 milions de nens, gairebé una tercera part d'ells entre zero i quatre anys

El grup d'estudis ODI realitza una crida urgent per a la inversió en polítiques educatives

MADRID, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

D'aquí a 15 anys, més del 40 % de la població més pobre del món estarà formada pels nens de l'Àfrica subsahariana menors de 18 anys, el doble del percentatge actual. Es tracta de 144 milions de nens, 46 milions d'ells entre 0 i 4 anys, que viuran sota el llindar de l'extrema pobresa, amb un euro al dia, segons es desprèn de l'estudi fet aquesta setmana pel grup d'estudis britànic Overseas Development Institute (ODI).

Tenint en compte aquesta perspectiva, l'organització ha realitzat una crida urgent a la comunitat internacional perquè deixi de limitar-se a "ambicioses declaracions en cimeres internacionals" i concedeixi d'una vegada a aquesta crisi la importància que mereix, potenciant tres factors essencials: educació, sanitat i transferències d'ajuda en efectiu, claus per reduir la pobresa, la desigualtat i canviar els patrons demogràfics.

"L'educació, en particular, és absolutament central", ha declarat a Reuters el director executiu d'ODI i coautor de l'informe, Kevin Watkins. L'Àfrica subsahariana és la regió del món on és més difícil escapar-se de l'extrema pobresa, segons dades del Banc Mundial. La desigualtat és tan prominent i el creixement tan dependent dels recursos que el ràpid creixement econòmic esmentat amb prou feines es tradueix en reducció de la pobresa.

I això es deu al fet que Àfrica està sent escenari d'un fort creixement poblacional per dos motius: la reducció de les morts infantils i l'elevadíssim índex de natalitat --4,7 nens per dona, més gran que l'Àsia--, alimentat per les pràctiques de matrimoni juvenil. En suma: els nens tindran més possibilitats de sobreviure, però a curt termini significa un major nombre de menors famolencs.

Per això l'educació és instrumental. "A través de l'educació s'obtenen habilitats, les noies es casen més tard i les dones guanyen la confiança necessària per exigir atencions mèdiques i tractaments anticonceptius", afegeix Watkins.

Nigèria és el front d'aquesta batalla. El país més poblat d'Àfrica --188 milions d'habitants-- és també el país amb major nombre de nens que han abandonat l'escola i amb la major diferència de gènere pel que fa a escolarització. "O millora la situació allà, o la regió sencera descarrilarà", afegeix.

A favor, Watkins destaca que l'Àfrica subsahariana ha experimentat un ràpid creixement econòmic --"es troba en la via ràpida, i ara hi ha més democràcia al continent de la que mai ha existit", apunta-- però correspon als líders africans prendre immediatament iniciatives per posar fi a pràctiques perjudicials com el matrimoni infantil.

"És hora que aquests líders donin un pas endavant per combatre aquestes desigualtats de gènere que impedeixen a les dones disposar de capacitat d'elecció i arribar al seu potencial", destaca Watkins, que remet directament a les propostes de l'informe en aquest sentit. El document ofereix un ventall de possibilitats començant per l'expansió de la cobertura mèdica per a les joves.

"La distribució de material i coneixements sobre tractaments anticonceptius podria aconseguir que elegissin formar famílies de menor mida", apunta el document, que a més proposa l'increment d'incentius econòmics en efectiu "cap a programes ben enfocats", que "generin múltiples beneficis en els àmbits de la nutrició, l'educació i la resistència a malalties".

Els beneficis seran immediats. El 2030 la població juvenil en edat laboral segons la mitjana africana --de 15 a 24 anys-- s'incrementarà en 94 milions. "Si aconseguim enfocar l'energia d'aquesta força de treball emergent amb l'ajuda d'una educació decent, haurem aconseguit obtenir un catalitzador per al creixement", explica l'informe.

En canvi, adverteix, "el fracàs d'aquestes iniciatives convertirà una oportunitat demogràfica en una bomba de rellotgeria social".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés