Actualitzat 15/12/2016 18:45

Els líders europeus preparen la negociació del Brexit sense Londres ni l'Eurocambra

Papeleta votación Brexit
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 15 des. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea tancaran en el sopar d'aquest dijous sense la seva sòcia britànica, Theresa May, l'estratègia del bloc per negociar el Brexit, amb unes línies directrius que limiten el paper del Parlament Europeu en el procés i han tensat l'ambient entre les institucions.

"És absolutament previsible que existeixin tensions entre les institucions. Si no les hi hagués, seria estrany", han apuntat fonts europees, que asseguren que el president del Consell europeu, Donald Tusk, no busca un enfrontament amb l'Eurocambra, però ha d'acomodar els límits que marquen els Estats membre.

Els Vint-i-set tenen previst adoptar un document que aclareixi els procediments i organització del procés per pactar el divorci, amb l'objectiu de poder obrir la negociació quan Londres activi el procediment formal.

La Unió Europea manté que no discutirà sobre les línies vermelles, perquè no s'ha invocat l'article 50 del Tractat de la UE, però reiterarà que les quatre llibertats fonamentals, inclosa la de moviment de persones, són indivisibles.

La intenció de les capitals és que sigui la Comissió Europea, a través de l'excomissari francès Michel Barnier, l'encarregada de negociar en el seu nom el Brexit amb la contrapart britànica. A més, els Estats membre, a excepció del Regne Unit, estaran representats en les reunions tècniques de preparació i progrés.

L'estructura que han pensat els líders europeus, tot i així, reserva al Parlament Europeu un paper més d'observador que de part amb poder de decisió, cosa que ha provocat les queixes dels eurodiputats.

L'esborrany del text que ultimen els 27 preveu diferents canals per informar "estreta i regularment" al Parlament dels avenços, però no recull cap referència al valor de l'opinió europarlamentària, ni l'inclou com a actor en els treballs.

"No és acceptable", ha advertit el president de l'Eurocambra, el socialista alemany Martin Schulz, després de reunir-se amb els Vint-i-vuit a Brussel·les, molest per no haver estat convidat al sopar informal en què es decidirà l'estructura de la negociació del bloc.

"Siguem clars, cal que el Parlament Europeu doni llum verda al text que es negociï amb el Regne Unit", ha avisat en una roda de premsa, en què ha defensat que sense el suport parlamentari l'acord no tindria "legitimitat".

La vigília, el negociador de la institució per als assumptes del Brexit, el líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, va avisar als Governs de les conseqüències que s'obrin dos canals "paral·lels" de negociació.

Tot i així, els països han estat "molt clars" respecte el paper que ha de jugar cada institució en el procés negociador, que hauria de tancar-se en els dos anys següents a l'activació de l'article 50 del Tractat de la UE, quan deixin d'aplicar-se la legislació comunitària en terra britànica.

Els Estats membre estan determinats a oferir "tota la transparència i informació" a l'Eurocambra, segons ha assegurat un alt diplomàtic. "Però transparència i informació no significa aprovació", ha matisat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés