Actualitzat 27/02/2015 10:05

Cuba i els EUA reprenen el diàleg a Washington per restaurar les relacions diplomàtiques

Josefina Vidal.
Foto: MINISTERIO DE EXTERIORES DE CUBA

L'Havana exigeix la seva retirada de la llista de països patrocinadors del terrorisme

WASHIGNTON, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

Cuba i els Estats Units reprenen aquest divendres a Washington les converses per normalitzar els vincles bilaterals amb l'objectiu de donar passos concrets per restaurar les relacions diplomàtiques com més aviat.

   Les negociacions tornaran a estar encapçalades per la subsecretària d'Estat per a l'Hemisferi Occidental, Roberta Jacobson, per part de Washington, i per la directora general per als Estats Units, Josefina Vidal, per part de l'Havana.

   La delegació cubana es troba des de dimecres a la tarda (hora local) a la capital estatunidenca per "donar continuïtat al diàleg sobre el restabliment de relacions diplomàtiques i l'obertura d'ambaixades", ha informat el Ministeri d'Exteriors.

   El plat fort d'aquesta trobada serà la proposta de Cuba d'accelerar la normalització de les relacions diplomàtiques --el que facilitaria l'entrada de les empreses nord-americanes a l'illa caribenya-- a canvi de ser exclosa de la llista de països patrocinadors del terrorisme.

   El 'número dos' de Vidal, Gustavo Machín, ha explicat a la premsa que la intenció de Cuba és que el Govern de Barack Obama faci un anunci oficial en aquest sentit abans de la Cimera de les Amèriques, que es farà entre el 10 i l'11 d'abril a Panamà.

   "Amb l'anunci serà suficient", ha indicat, mostrant-se conscient que la sortida de Cuba d'aquesta 'llista negra' requerirà temps. Obama hauria d'informar el Congrés, tot i que aquesta notificació no adquiriria caràcter oficial fins a 45 dies després, per iniciar un procés de com a mínim sis mesos.

   Cuba es va incloure a la llista de països patrocinadors del terrorisme el 1982, per la seva adhesió als moviments guerrillers de la Guerra Freda. Els últims informes citen el seu suport a ETA i a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).

DRETS HUMANS

   A més, Vidal ha revelat als mitjans de comunicació cubans que en aquesta segona trobada pretén reprendre la proposta que el règim 'castrista' va fer el mes de juliol passat per "desenvolupar un diàleg obert sobre Drets Humans". "En aquesta àrea tenim coses a mostrar", ha afirmat.

   La reunió de Washington ve precedida per una les onades repressives més fortes dels últims temps contra l'oposició cubana. El cap de setmana passat més de 200 dissidents van ser detinguts, tot i que van recuperar la llibertat hores després.

   Un fet que no va passar inadvertit per a Jacobson. "Preocupada per l'ús de violència contra veus pacífiques demanant canvi a Cuba", va escriure la portaveu estatunidenca en el seu compte oficial de la xarxa social Twitter.

   El respecte als Drets Humans és un tema espinós que ha marcat les relacions bilaterals aquests anys i que condicionarà també aquest històric acostament, tal com han anunciat les dues parts.

   L'oposició cubana, amb el suport de congressistes estatunidencs com el republicà Marco Rubio i el demòcrata Robert Menéndez, ha alertat que avançar en les negociacions sense obligar el Govern de Raúl Castro a assumir compromisos en matèria de Drets Humans només servirà per donar-li oxigen.

AGENDA APRETADA

   Al marge d'aquesta trobada bilateral, el Ministeri d'Exteriors cubà ha informat que Vidal i el seu equip "complimentaran un intens programa d'activitats durant la seva estada a la capital estatunidenca".

   Vidal ha avançat que es reunirà amb grups que històricament han mostrat el seu interès a millorar les relacions entre Cuba i els Estats Units. Així, s'entrevistarà amb congressistes i amb representants del sector empresarial, ansiós per desembarcar al país.

   Jacobson també va aprofitar la seva estada a l'Havana per desenvolupar una agenda paral·lela. En el seu cas, es va reunir amb els principals líders de l'oposició cubana, que li van insistir en la necessitat que els Drets Humans siguin un tema prioritari en aquest diàleg.

SEGONA TROBADA

   La de Washington serà la segona trobada bilateral des que Obama i Castro van anunciar el passat 17 de desembre en discursos simultanis que, després de més de mig segle d'enfrontaments, havien acordat iniciar el desglaç.

   Les parts es van citar entre el 21 i el 22 de gener al Palau de Convencions de l'Havana per discutir "en un ambient distès" i "de respecte mutu" els "passos concrets" per restablir les relacions diplomàtiques.

   Les dues delegacions van aprofitar l'ocasió per plantejar temes tangencials que suposen per a cadascun dels seus governs reivindicacions tradicionals. Així, Jacobson va apuntar als Drets Humans i Vidal va insistir en el final del bloqueig econòmic, comercial i financer.

   També van abordar qüestions migratòries, tal com estava previst abans de l'anunci del 17 de desembre. Cuba va denunciar la política de 'peus mullats-peus secs', però els Estats Units van aclarir que continuaria vigent, com a mínim, de moment.

   Mentre el diàleg continua el seu curs, lent però ferm, el desig comú de normalitzar els vincles bilaterals ha començat a donar els seus fruits. El 16 de gener van entrar en vigor les primeres mesures, destinades a flexibilitzar els viatges i els negocis d'estatunidencs a Cuba.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés