Actualitzat 30/03/2017 05:47

Arqueòlegs israelians troben un papir que recull la referència més antiga a Jerusalem en hebreu

JERUSALEM, 26 oct. (Reuters/EP) -

Un grup d'arqueòlegs de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel ha publicat un fragment d'un papir que data del segle 7 a.C. i que, segons els experts, suposa la primera referència no bíblica a Jerusalem en hebreu.

El papir, de 2,5 centímetres d'ample i onze de llarg, ha estat presentat aquest dimecres durant una roda de premsa, tan sols unes setmanes després que l'Organització de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) emetés una resolució que rebutja els vincles establerts entre la ciutat i el judaisme.

El text trobat suggereix que va formar part d'una sèrie de documents utilitzats per registrar el pagament d'impostos i la transferència de béns a diversos magatzems de Jerusalem. "De la criada del Rei, de Naarat, gerres de vi, a Jerusalem", indica el papir, segons els arqueòlegs.

L'Autoritat d'Antiguitats d'Israel ha assenyalat que els investigadors han recuperat el document, descrit com "la primera troballa d'una font extra-bíblica que esmenta Jerusalem en hebreu", després que aquest fos extret per diversos 'caçadors de tresors' de la cova on es trobava.

CONTRA LA RESOLUCIÓ DE LA UNESCO

Per al Govern d'Israel, el papir suposa una contundent resposta a la resolució de la UNESCO, qualificada d'hostil per les autoritats. "UNESCO, hem trobat un papir de fa 2.700 anys que fa esment a Jerusalem en hebreu", ha afirmat Ofir Gedelman, el portaveu del primer ministre, Benjamin Netanyahu.

Per la seva banda, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Emmanuel Nahshon, ha indicat que la votació realitzada pel Comitè de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO a París constitueix "una porqueria".

La resolució posa èmfasi en el fet que el lloc sagrat de la Muntanya del Temple, conegut pels musulmans com l'Esplanada de les Mesquites, suposa només un "lloc de culte per als musulmans". D'altra banda, les autoritats israelianes van desaprovar fa diverses setmanes la resolució de la UNESCO que condemna la restricció de l'accés dels musulmans a la zona per part d'Israel.

El Govern israelià considera Jerusalem com la capital de l'Estat d'Israel, una posició que no ha estat reconeguda a escala internacional. Els palestins reclamen Jerusalem est com la capital de l'Estat independent de Palestina, que també inclouria Cisjordània i la franja de Gaza.

"El descobriment d'aquest papir, que mostra el nom de la nostra capital, suposa una prova clara que Jerusalem era i serà sempre la capital eterna del poble jueu", ha manifestat el ministre de Cultura, Miri Regev.

El secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat, ha acusat Israel de dur a terme una campanya arqueològica "de premisses i fets distorsionats" per intentar justificar la seva reivindicació de la ciutat sagrada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés