Actualitzat 29/03/2017 18:09

El Vall d'Hebron prova un tractament de realitat virtual en adults amb TDAH

La nova tècnica evita fàrmacs i és més econòmica

BARCELONA, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona està provant des de juliol un tractament pioner amb realitat virtual per a adults que pateixen Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH), que evita l'administració de fàrmacs, augmenta l'adherència al tractament i resulta més econòmic.

En declaracions als mitjans aquest dijous, el cap de servei del Servei de Psiquiatria del Vall d'Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha explicat que el tractament utilitza una tècnica de nova generació anomenada 'mindfulness', que busca "augmentar la capacitat d'atenció de l'afectat".

A través d'unes ulleres de realitat virtual que costen uns 30 euros, el pacient ha de focalitzar l'atenció en algun element del paisatge relaxant que se li mostra, com per exemple el fons marí o un bosc, i seguir els exercicis de relaxació que va indicant una veu.

L'estudi, que es portarà a terme amb 90 persones --45 amb la tècnica pionera i la resta amb abordatge habitual-- i que ha començat amb 11 pacients, consta d'una sessió de 25 minuts setmanals --els tractaments psicológics estàndards són d'una hora-- durant sis setmanes.

El projecte, que s'allargarà un any i ha estat desenvolupat al costat de l'empresa catalana Psious, avaluarà si aquest tractament és "igual d'eficaç que els tractaments estàndards", a més de demostrar que redueix l'impacte econòmic en fàrmacs i teràpies.

Estalviar-se la via farmacològica, també evitaria possibles efectes secundaris com la disminució de la fam, insomni, mal de cap, sequedat a la boca, ansietat o nerviosisme, ha detallat el facultatiu.

Les ulleres de realitat virtual poden tenir un preu aproximat de 30 euros, a diferència dels 50 euros que costa una caixa de fàrmacs de TDAH per a un mes, per la qual cosa la nova tècnica és "cost-efectiva", segons ha assenyalat el metge.

La prova, pionera a escala mundial, s'està fent en adults amb simptomatologia lleu i moderada de TDAH i sense altres patologies; si es demostra l'eficàcia en aquesta població, la nova tècnica s'estendrà en adolescents amb aquest trastorn, ha avançat Ramos-Quiroga.

VIVÈNCIA D'UNA PACIENT

A Esther Sanz, de 39 anys, li van diagnosticar TDAH fa cinc i després de tractar-se amb fàrmacs, ara està experimentant amb aquesta nova teràpia: "Veus imatges virtuals d'un bosc molt natural i hi ha un so envoltant que et relaxa", ha descrit la pacient, que prefereix no haver de prendre medicaments.

"He viscut una vida que no era la meva", ha lamentat Sanz al recordar que quan era petita la criticaven per ser mandrosa, quan a ella li costava molt mantenir l'atenció en qualsevol acció quotidiana que realitzés, i ha defensat un diagnòstic precoç en nens.

CAP A UNA APP

La iniciativa també té desenvolupada una app per a mòbils que permetrà que el mateix pacient realitzi la teràpia a casa seva, tot i que amb un 'feed-back' constant del metge, però encara està en fase d'estudi, ha concretat el cofundador de Psious, Daniel Roig.

El TDAH, que és la patologia mental més diagnosticada a Catalunya entre nens t adolescents, afecta el 5% dels menors, tot i que el percentatge dels quals es medica no supera el 50%, xifra que en el conjunt de la població catalana és del 2%.

Segons ha remarcat Ramos-Quiroga referint-se a un estudi, el tractament del TDAH redueix l'índex de criminalitat, els accidents de trànsit i les lesions a llarg termini; a més, el risc de mortalitat de persones amb TDAH sense tractar o diagnosticar és de prop del doble que en la població general.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés