Publicat 04/04/2016 17:03

La UPF i la UB, entre les universitats més influents en investigació segons la UE

Edificio Histórico UB
UB

BRUSSEL·LES/BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la de Mondragón i la Universitat de Barcelona (UB) són les universitats espanyoles més influents en matèria investigadora per nombre de publicacions, segons el rànquing internacional d'universitats 'U Multirank 2016', finançat per la Comissió Europea (CE).

En l'àrea de transferència del coneixement --copublicacions amb empreses--, destaca la Universitat Nebrija de Madrid, la de Mondragón i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquest estudi, que avalua més de 1.300 universitats de més de 90 països, inclosos 67 campus espanyols, analitza les institucions d'acord amb 30 indicadors, dividits en cinc àrees: investigació, ensenyament i aprenentatge, compromís regional, transferència de coneixements, orientació internacional.

Cada universitat rep una nota en cada indicador entre la A (molt bona) i la E (fluixa) i pretén superar les classificacions d'excel·lència simplistes centrades en un únic criteri, tenint en compte que la majoria se centra sobretot en els resultats en R+D.

Respecte al compromís regional, que mesura el percentatge de publicacions en les quals un mínim d'un dels seus autors és de la regió, la Universitat CEU Cardenal Herrera de València apareix en tercer lloc juntament amb la Universitat Catòlica de València i la Universitat Europea de Madrid.

En orientació internacional, que mesura la mobilitat dels estudiants, les tres espanyoles amb millor nota són la Universitat Pontifícia de Comillas, la de Deusto i la Carles III de Madrid. Tot i això, cap centre universitari espanyol obté una nota alta en matèria d'ensenyament i aprenentatge, un indicador que mesura el nombre de nous estudiants que completen el seu màster.

NOVES MATÈRIES INCLOSES

La classificació d'aquest any inclou sis noves àrees de matèries avaluades com són Biologia, Química, Matemàtiques, Història, Sociologia i Treball Social, a més de les tradicionals, com Medicina, Informàtica, Psicologia, Enginyeria i Empresarials.

En el cas dels centres espanyols, destaquen en la nova àrea de Biologia la Universitat Pompeu Fabra en Biologia en matèria d'investigació; la Rei Joan Carles, la Pompeu Fabra i la Universitat de Navarra en transferència de coneixement; i la Pompeu Fabra, la Rei Joan Carles i la Universitat d'Alcalá en compromís regional.

En Química, destaquen en investigació la Jaume I de Castelló, la Rei Joan Carles i la Universitat d'Almeria; en transferència de coneixements la Rei Joan Carles, la de Navarra i la Ramon Llull; en orientació internacional encapçalen la classificació dels centres espanyols la Universitat Rovira i Virgili (URV), la de Còrdova i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); i en compromís regional, la Rei Joan Carles, la UB i la UAB.

Pel que fa a Matemàtiques, destaquen en investigació l'Autònoma de Madrid, la Universitat de La Laguna i la Politècnica de Catalunya; en transferència de coneixements la Politècnica de València, la de Vigo i la de Saragossa; en orientació internacional l'Autònoma de Madrid i la Politècnica de Catalunya; i en compromís regional, l'Autònoma de Madrid, la Complutense de Madrid i la Carles III.

D'altra banda, les universitats de Salamanca, Valladolid i Múrcia tenen més rellevància, de les espanyoles, en ensenyament i aprenentatge d'Història; i la Carles III, la Universitat de La Laguna i la de Valladolid, en Sociologia.

CLASSIFICACIÓ GLOBAL

En la classificació global, 18 de les 25 millors universitats en publicacions científiques més influents són estatunidenques i les de Rockefeller, l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), la d'Stanford i Harvard es classifiquen com les millors a escala internacional. També destaquen sis d'europees (una de Finlàndia, dues de França, dues del Regne Unit i una de Suïssa).

Si es té en compte el volum de les publicacions científiques, 12 universitats nord-americanes apareixen entre les 25 millors i només n'hi ha cinc d'europees (4 del Regne Unit i una de França), a més de cinc d'Àsia, dues canadenques i una del Brasil.

En canvi, 17 de les 25 millors universitats que destaquen en transferència de coneixements, és a dir, el nombre de publicacions conjuntes amb les empreses, són europees, de les quals les tres millors són alemanyes. Pel seu compromís regional, destaquen 21 universitats europees. En el cas de les publicacions interdisciplinàries, 12 europees i 11 d'Àsia es col·loquen entre les millors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés