Publicat 17/06/2016 17:05

La UPC inaugura un túnel acústic per estudiar l'impacte sonor als ecosistemes marins

Tanque del túnel acústico de la UPC
UPC

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat en la seva seu del port de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) el primer túnel acústic d'ús no militar destinat a estudiar l'impacte sonor de l'activitat humana en els ecosistemes marins i recuperar l'equilibri acústic natural en els oceans.

La nova infraestructura suposarà un avanç clar en els projectes que el LAB porta a terme a través d'una xarxa internacional de sensors instal·lada a l'Àrtic, l'Amazones i el Japó, entre d'altres zones, ha informat aquest divendres la UPC en un comunicat.

El túnel acústic, amb una capacitat de més de 150.000 litres, simula les condicions de l'oceà, de manera que permet als investigadors recrear a escala de laboratori el que passa a l'entorn marí, sense necessitat de traslladar-se a les zones d'estudi per testar els instruments.

La infraestructura s'utilitzarà per estudiar la conservació dels dofins rosats, actualment amenaçats per l'activitat humana, o de la plaga del cargol poma, del qual el director del LAB, Michel André, ha dit que pot contribuir a eliminar-la" si s'exposa l'animal invasor a nivells de so adequats que no li permetin la vida a la zona".

Altres dels projectes del LAB són limitar els efectes negatius en els animals marins derivats de la construcció de parcs eòlics al Japó, i combatre els paràsits que afecten el salmó a Noruega.

El túnel, amb unes dimensions de 9x4x4 metres, està suspès sobre suports que l'aïllen de les vibracions transmeses per l'entorn, i les seves parets són absorbents per limitar la reflexió acústica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés