Actualitzat 18/09/2016 10:48

La UOC estudia formar a distància a refugiats en camps de Grècia

UOC 22@
UOC

Detecten un gran potencial i un alt coneixement d'anglès

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estudia com portar formació universitària a distància a refugiats en camps de Grècia, a través de recursos en línia i amb l'objectiu que les persones que van haver d'interrompre una carrera o que no van poder iniciar els seus estudis puguin invertir el temps de trànsit en la seva formació i realització personal.

La universitat treballa en aquest projecte a petició de diferents institucions catalanes per tenir un sistema d'ensenyament per internet, el que li permet avançar-se i ajudar a les persones "que encara estan en els camps", ha explicat a Europa Press la directora de l'àrea de Globalització i Cooperació de la UOC, Gemma Xarles.

El projecte vol col·laborar amb ONG en el terreny i amb les institucions gregues, amb les quals s'ha posat en contacte la voluntària del grup d'estudiants 'Refugeesuoc' Marta Flaqué, que aquest estiu ha viatjat a set camps militars de Tessalònica (Grècia) per detectar a alumnes potencials i quines són les seves necessitats.

Es tracta d'instal·lacions desbordades --algunes amb fins a 4.000 persones-- i molt hermètiques, però ha trobat un alt potencial: "Tots els joves parlen un anglès perfecte" i és fàcil trobar a algú que es trobés amb una carrera iniciada, ha detallat.

"Estan oberts a qualsevol proposició i el fet de seguir amb els estudis els sembla una idea fantàstica", ha destacat en declaracions a Europa Press, i ha afegit que la majoria de nens no van a l'escola, per la qual cosa en alguns camps hi ha voluntaris que donen classe al matí.

OPORTUNITAT PER A EUROPA

"Els estereotips i la política de la por es trenca" al visitar els camps, ha dit, per la qual cosa aquest projecte seria una gran oportunitat també per a Europa, i ha posat com a exemple un jove que l'ha assegurat que estudiaria el que fora que necessités el país que l'oferís una beca.

També va conèixer a una jove siriana de 17 anys que parlava en francès, anglès i castellà i col·laborava cada dia com a traductora, i a un jove que havia estudiat filologia hispànica: "Diuen que el que necessiten és seguir amb la seva vida, no necessiten caritat".

La iniciativa es troba en una fase embrionària, i la cooperant ha sostingut que se centraran a ampliar la xarxa de col·laboracions i analitzar els diferents perfils d'estudiants, a més d'aclarir qüestions legals amb el Ministeri d'Interior del Govern espanyol.

El projecte té el repte de les infraestructures, perquè tot i que en alguns camps militars hi ha connexió 'wi-fi', no tenen les millors condicions per estudiar, i Flaqué ha apuntat que la situació ideal seria que aconseguissin un allotjament temporal més digne --com un pis d'estudiants--, en el que treballen entitats com Micropolis.

Paral·lelament, la UOC proporcionarà un servei d'assessorament per a refugiats a Catalunya a càrrec d'estudiants i exestudiants d'Educació Social que faran de mentors, del grup 'Refugeesuoc', que també impulsen projectes de sensibilització.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés