Actualitzat 12/07/2016 11:12

Troben dos arpons per a la pesca de fa 15.000 anys a Alòs de Balaguer

Arpones para la pesca hallados en la Cova del Parco
UB

LLEIDA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigadors ha trobat al jaciment de la Cova del Parco, a Alòs de Balaguer (Lleida), dos arpons de banya de cérvol de fa 15.000 anys elaborats durant l'època del Paleolític superior com a eines per a la pesca.

Ho han trobat prehistoriadors del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (Serp) de la Universitat de Barcelona (UB) durant la campanya de juliol, i a Catalunya fins ara només s'havien trobat arpons d'aquestes característiques a Serinyà en excavacions del segle XIX i principis del segle XX, ha informat la universitat.

Els arpons, que corresponen al període magdalenià (16.000-11.000 a.C.), són els primers que es troben a Catalunya en un estrat datat d'una excavació, juntament amb unes altres troballes d'ossos d'animals, llars i diverses eines de pedra.

Es tracta d'uns arpons de tipus arcaic, amb petites dents laterals; més endavant es van elaborar arpons amb dues fileres de dents, però els del jaciment de Cova del Parco són dels més arcaics que es coneixen.

S'ha detectat aquest tipus d'arpons en jaciments del Cantàbric, Comunitat València, Múrcia i Andalusia, però es tracta d'exemplars escassos i excepcionals.

La troballa d'aquestes peces per a la pesca a la cova concorda amb la ubicació del jaciment prop d'un riu i són un exemple dels innovadors coneixement dels seus pobladors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés