Publicat 05/02/2016 19:05

El Suprem desestima la suspensió cautelar de part de la prescripció infermera

Una Enfermera Atiende A Un Bebé En Una Incubadora
EUROPA PRESS/JUNTA DE ANDALUCÍA

MADRID, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Tercera contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar de l'article 3.2 del Reial decret que regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments per part del personal d'Infermeria, que es coneix com a 'prescripció' infermera, tal com havien sol·licitat el Consell General d'Infermeria i el sindicat Satse als dos recursos presentats fa unes quantes setmanes.

L'esmentat articulat estableix que perquè els infermers puguin fer-ho el corresponent professional prescriptor, és a dir, el metge, odontòleg o un podòleg, han d'haver determinat prèviament "el diagnòstic, la prescripció i el protocol o guia de pràctica clínica i assistencial a seguir".

Una situació que, segons els infermers, afectaria la pèrdua d'agilitat i eficàcia de l'esmentada assistència sanitària i causaria "el deteriorament i retard en detriment en la qualitat en l'atenció als pacients; els inevitables conflictes entre professionals; i el greu minvament i menyscabament i restricció dels drets i les competències que els infermers".

Tot i això, segons la sentència a què ha tingut accés Europa Press, la sala entén que "no és un argument vàlid al·legar com a dany derivat de la vigència del precepte impugnat les conseqüències que porta en el funcionament dels serveis assistencials".

Alhora, també desestima que "tal circumstància de fet es provi o, com a mínim, es justifiqui, sobre la base de la reacció de partits, sindicats o d'algunes comunitats autònomes" davant del citat Reial decret.

"Que hi hagi disconformitat amb la norma no és prova en si de tutela cautelar d'unes circumstàncies que s'identifiquen amb hipotètiques deficiències als serveis assistencials", ha declarat el Suprem.

A més, entén que amb l'esmentat article es garanteix "una millor assistència en mediar la supervisió pel personal prescriptor que és, en definitiva, que instrueix el tractament" i conclou afirmant "que el que busca el Reial decret és accentuar les garanties en el tractament dels pacients".

Tant el Consell General d'Infermeria com el sindicat Satse, que componen la Taula de la Professió Infermera, han mostrat el seu respecte per la sentència però entenen que "s'han produït importants errors conceptuals i valoracions que consideren no ajustades a Dret i que motivaran la interposició del pertinent recurs de súplica".

"Respectem però lamentem el desafortunat sentència del Tribunal Suprem, que denota un sorprenent desconeixement de la realitat assistencial, de les relacions interprofessionals i de la legislació que regula les professions sanitàries", han criticat en un comunicat conjunt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés