Publicat 13/10/2016 19:32

Salut investiga 7 instal·lacions d'"alt risc" a Vilafranca per 4 casos de legionel·la

Bacterias, legionela
GETTY//FURILIU

Tanca fonts ornamentals i aspersors en un radi sospitós de 1.000 metres

BARCELONA, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) investiga set instal·lacions d'"alt risc" --torres de refrigeració i condensadors evaporatius--, situades en un radi de 1.000 metres de Vilafranca del Penedès (Barcelona), que són susceptibles d'estar contaminades per legionel·la i, per aquesta raó, ha dictat mesures de neteja i desinfecció preventiva.

Salut Pública ha pres aquestes mesures per trobar el focus de legionel·la que ha afectat aquest octubre quatre dones veïnes de municipis de l'alt Penedès (Barcelona) d'entre 51 i 86 anys, ha explicat aquest dijous en roda de premsa la sotsdirectora general de Coordinació de Salut Pública a Girona i Barcelona, Cristina Pérez.

Tres d'elles van ser diagnosticades el 10 d'octubre i una altra l'11 d'octubre, segons ha precisat Pérez, i ha afegit que totes les afectades han estat donades d'alta excepte una que segueix hospitalitzada amb "evolució favorable".

Segons les enquestes epidemiològiques, el "nexe causal" dels casos és que totes van ser a Vilafranca durant el temps d'incubació, si bé Pérez ha descartat que treballin en alguna de les empreses propietàries de les instal·lacions que s'investiguen, totes elles privades i de diversos sectors productius.

"Se'ls demana que realitzin un tractament de xoc de neteja i desinfecció que no suposa el tancament de les empreses", ha sostingut la responsable de Salut Pública, i ha afegit que es tracta d'una neteja addicional a les que ja realitzen de manera sistemàtica.

Aquestes instal·lacions considerades d'alt risc se sotmeten a un programa de vigilància i control sistemàtic per tècnics, que van visitar els equipaments el 2015 i el 2016 sense detectar "cap deficiència" i les petites disfuncions trobades es van solucionar amb mesures, ha assegurat.

Salut Pública també ha recomanat a l'Ajuntament de Vilafranca, amb qui treballa de manera coordinada, el tancament d'altres elements de risc més baix que generen aerosols, com fonts ornamentals, aspersors i vehicles de neteja en el mateix radi.

Les torres de refrigeració i els condensadors també generen aire amb aerosols que, si està contaminat, existeix "risc d'emissió a l'ambient de gotes d'aigua amb legionel·losis".

NO DESCARTA MÉS CASOS

Les mostres recollides en la investigació ambiental, que va començar el mateix 10 d'octubre, han estat enviades al laboratori, que obtindrà els resultats de la possible font d'infecció en aproximadament 15 dies des de la recollida.

A causa que la incubació de la malaltia és de 14 dies, Salut Pública "no descarta" que pugui aparèixer algun nou cas en els pròxims dies, fet que estaria dins de la normalitat, tot i que Pérez ha preferit parlar de casos i no de brot.

"A partir de dos casos es pot considerar brot; se'n podria dir brot però nosaltres el plantegem com que s'investiguen quatre casos. Si n'hi hagués més diríem brot, però no hi ha una definició acadèmica perquè hi ha molts factors que ho defineixen", ha aclarit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés