Publicat 09/12/2016 11:45

El ritme de la respiració afecta la memòria i les emocions, segons un estudi

Olfato, mujer, nariz
PIXABAY/WERBEFABRIK

MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -

El ritme de la respiració provoca una activitat elèctrica en el cervell que afecta la memòria i les emocions, segons han mostrat un equip d'investigadors de la Universitat Northwestern Feinberg School of Medicine (Estats Units), estudi que ha estat publicat al 'Journal of Neuroscience'.

A més, els científics han descobert que els efectes són diferents quan s'inhala o exhala, ja que, a la feina, quan els participants inhalaven van recordar millor un objecte que se'ls presentava i van identificar més ràpid una cara temorosa.

"Hi ha una diferència dramàtica en l'activitat cerebral en l'amígdala i l'hipocamp durant la inhalació i l'exhalació. Quan s'inspira s'estimulen les neurones de l'escorça olfactiva, l'amígdala i l'hipocamp a través del sistema límbic", ha comentat la investigadora Christina Zelano.

INFLUEIX EN LA POR

Aquestes dades s'han obtingut després d'analitzar set pacients amb epilèpsia que estaven a punt de ser sotmesos a una cirurgia cerebral. Una setmana abans de la intervenció, se'ls va implantar uns elèctrodes en el cervell per detectar l'origen de les convulsions, i això va permetre comprovar als experts, a través dels senyals elèctrics, que l'activitat cerebral fluctuava amb la respiració i que, justament, l'esmentada activitat es produïa on es processen les emocions, la memòria i les olors.

Aquest descobriment va portar els científics a preguntar-se si les funcions cognitives típicament associades amb aquestes àrees cerebrals també podrien veure's afectades per la respiració. Per aquesta raó, van demanar a 60 persones que prenguessin decisions ràpides sobre expressions emocionals reflectides en unes fotos mentre registraven la seva respiració, comprovant que quan inhalaven responien més ràpid davant de les cares que mostraven por, si bé no per a les que reflectien sorpresa.

Alhora, en un altre experiment, s'ha demanat als participants que recordessin unes imatges d'objectes que se'ls presentaven en una pantalla d'ordinador. En aquest cas, els científics van comprovar que els records eren millors quan havien observat la imatge mentre inhalaven.

"Els resultats impliquen que la respiració ràpida pot conferir un avantatge quan algú es troba en una situació perillosa. Si vostè està en un estat de pànic, el seu ritme de respiració es fa més ràpid. Per tant, la resposta innata del nostre cos a la por amb una respiració més ràpida podria tenir un impacte positiu en la funció cerebral i donar lloc a temps de resposta més ràpids als estímuls perillosos al medi ambient", ha tancat Zelano.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés