Actualitzat 30/03/2017 00:27

La promoció de la dieta mediterrània disminueix el sobrepès en nens de 3 a 7 anys

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

La promoció de la dieta mediterrània aconsegueix disminuir en 6,3 punts la prevalença del sobrepès en nens d'entre 3 i 7 anys, segons un estudi elaborat per professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) a través del programa 'Infadimed', implantat en quatre escoles de Vilafranca del Penedès (Barcelona).

El programa, que s'ha estès a centres de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cunit i la Seu d'Urgell, consisteix a una sessió mensual de 45 minuts durant sis mesos dirigida a estudiants de preescolar i de primer i segon de primària, durant el qual es projecta un vídeo d'animació de 15 minuts.

L'estudi ha validat "l'efectivitat" del programa a 319 alumnes i ha comparat els resultats obtinguts amb les dades de 880 petits d'un grup de control, sobre els quals no s'ha realitzat cap intervenció.

Al començament de l'estudi, l'obesitat afectava el 21,9% dels estudiants --el 20,8% dels nens del grup de control i 22,9% del grup d'intervenció--, i tres anys després, la prevalença del sobrepès en el grup control havia augmentat fins el 29,2%, fet que suposa 8,4 punts més i la del grup de control havia caigut fins el 16,6%, 6,3 punts menys.

El programa no només fa abaixar la prevalença del sobrepès sinó que també ajuda a adoptar hàbits alimentaris més saludables, ja que el consum de fruites i verdures ha augmentat de "forma considerable" entre els nens del grup d'intervenció.

Abans de participar en el programa, el 83,7% dels estudiants afirmava consumir una peça de fruita diària, xifra que va augmentar fins al 90,6% quan va acabar la intervenció, i el consum de fruita seca va passar d'un 23,8% a un 43,3%.

L'increment del nombre de nens que menjava una segona ració de fruita diària va ser superior i va passar del 32% al 72,1%, i en el cas de la peça de verdura diària l'augment no va ser tan gran però es va observar un increment --del 22,6% al 50,5%-- en els alumnes que prenien dues racions o més al dia de vegetals crus o cuinats.

MENYS PRODUCTES HIPERCALÒRICS

Les recomanacions de reduir el consum d'aliments poc saludables, com els aliments industrials, les begudes ensucrades i els caramels han permès reduir a la meitat el seu consum entre els nens que formaven part del grup d'intervenció.

El coordinador i dissenyador del programa, Jordi Fernández, ha remarcat que és "molt important començar a inculcar hàbits d'alimentació saludables entre els nens des de ben petits".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés