Actualitzat 31/03/2017 02:24

La primera vacuna contra la malària s'avaluarà a Àfrica a gran escala el 2018

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

La primera vacuna contra la malària RTS,S serà avaluada a Àfrica a gran escala el 2018, a través de tres projectes pilot, un "pas clau en la lluita contra la malària", segons ha confirmat l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona i el seu soci estratègic a Àfrica, el Centre d'Investigació en Salut de Manhiça (Cism), han treballat amb altres socis en el desenvolupament de l'RTS,S durant els últims 15 anys, ha informat aquest divendres el centre en un comunicat.

El Fons Mundial de lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària ha aprovat 15 milions de dòlars per a les proves pilot de la vacunació a gran escala, i ha garantit el finançament total per a la fase inicial del programa.

Els projectes pilot permetran conèixer com funciona la vacuna fora d'un assaig clínic i inclouran l'efecte en els programes rutinaris de vacunació dels països, l'impacte en la mortalitat infantil en general i la seguretat després de ser administrada a gran escala.

L'RTS,S és la primera vacuna contra la malària que ha completat de manera satisfactòria l'assaig clínic de fase 3, realitzat en 11 centres d'investigació repartits en set països de l'Àfrica subsahariana, entre els quals hi ha el Cism.

SEGURETAT I EFICÀCIA

L'ISGlobal i el Cism van realitzar les primeres proves de concepte que van demostrar la seguretat i eficàcia parcial d'aquesta vacuna i que van permetre portar a terme l'assaig de fase 3 que va constituir al seu moment el primer d'aquest tipus a Àfrica.

Per a això, van rebre el suport de l'Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB), l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid) i el Ministeri de Salut de Moçambic, entre d'altres institucions.

Aquesta vacuna protegeix contra el 'Plasmodi falciparum', l'espècie més letal que causa la malària, una malaltia que cada any provoca al voltant de mig milió de morts, la immensa majoria de les quals tenen lloc entre nens menors de cinc anys a l'Àfrica subsahariana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés