Actualitzat 30/03/2017 16:53

Peñuelas (Premi Margalef) urgeix polítiques ambientals més valentes per a un "país nou"

Puigdemont reafirma el compromís de Catalunya amb el medi ambient i l'ecologia

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

L'ecòleg Josep Peñuelas ha estat distingit la tarda d'aquest dijous amb el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2016 de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui ha interpel·lat: "No hauríem de considerar unes polítiques ambientals més valentes, sobretot ara que volem fer un país nou?".

En el seu discurs posterior a la recepció del guardó, Peñuelas (Vic, 1958) ha deplorat els canvis generats pels humans en la naturalesa i que es tradueixen en un augment de la temperatura del planeta i l'ús de més recursos dels deguts que es tradueixen en una naturalesa "fragmentada i trossejada".

Davant d'aquesta situació, ha instat a Puigdemont i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a anhelar una independència en polítiques energètiques i promoure més accions per la qualitat de l'aire i de les aigües perquè no tornin a succeir episodis com el de contaminació d'aigües de La Bisbal d'Empordà (Girona).

Després d'admetre les dificultats de la tasca de Govern d'un territori, l'investigador del CSIC i el Creaf ha remarcat la importància de promoure més la investigació en ciències de la terra, a més de les prioritats en l'àmbit de la biomedicina: "Però no podem deixar tota la resta".

En una tercera petició dirigida a Puigdemont i Rull, ha demandat un treball de recopilació de l'obra de Margalef per posar-la a l'abast de tothom i perquè es converteixi en una "font d'inspiració" per a molts.

CATALUNYA PIONERA

El president de la Generalitat ha reafirmat el compromís i les conviccions de Catalunya en l'àmbit de l'ecologia, i ha dit que el territori ha estat pioner a Espanya en "polítiques ambientals valentes".

Ha subratllat que la Llei contra el canvi climàtic va ser la primera que va aprovar el nou Govern de la Generalitat, i ha celebrat la "circumstància feliç" que els últims premis internacionals hagin distingit científics catalans, si bé el jurat dels guardons és internacional.

"ANEU AL BOSC"

"Aneu al bosc, doneu-vos cops de cap amb el tronc i tornareu més savis", els deia el mateix Margalef als seus alumnes i ha rememorat Peñuelas, content de rebre la més alta distinció que pot obtenir un ecòleg a Catalunya.

Ha reviscut experiències amb el professor Margalef qui ha dit que literalment li va canviar la seva vida en deu minuts amb la seva mirada i la seva màgia, que el va portar a demanar-li que dirigís la seva tesi, convertint-se en el seu professor i amic personal.

El professor emèrit d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Creaf Jaume Terrades ha llegit una glossa sobre el guardonat que ha destacat que és el "primer deixeble directe de Margalef que obté el premi", així com el primer català.

L'ha definit com un "català universal" i ha observat que és el més jove de la llista de 12 premiats fins ara, així com el que té més articles publicats.

Peñuelas ha publicat sis llibres, més de 900 articles dels quals més de 565 han estat publicats al 'Science Citation Index', inclosos 23 en revistes del grup 'Nature', dos en 'Science', quatre en'Proceedings of the National Academy of Sciences'i 13 en 'Trends in Plant Science', entre d'altres.

Va començar estudiant ecofisiologia de les plantes d'aigua dolça, i després va passar a les terrestres, i ha estudiat com usen el carboni i l'oxigen, i com això es relaciona amb la seva diversitat i distribució.

Ha treballat els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, i és pioner en l'estudi dels compostos orgànics volàtils emesos per les plantes i els seus efectes.

El president del jurat i de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha subratllat que Peñuelas ha estat escollit per "unanimitat" per un jurat format per Salle W. Chisholm, Wolfgang Cramer, Nancy B. Grimm, John Grace, Beatriz Reguera i Maurizio Ribera d'Alcalà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés