Actualitzat 31/03/2017 10:58

El Parlament dóna llum verda a prorrogar el Pla Serra Húnter de professors universitaris

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres pel procediment de lectura única el projecte de llei de pròrroga fins al 2030 del Pla Serra Húnter de professorat universitari, que té l'objectiu de captar i retenir el talent del personal docent i investigador contractat en les universitats públiques catalanes.

La iniciativa ha prosperat amb els vots a favor de JxSí, C's, PSC i PP i amb l'abstenció de SíQueEsPot i la CUP, i ha estat defensada pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha explicat que el pla va expirar el desembre del 2015 i que cal prorrogar-lo per mantenir-lo i consolidar-lo.

Ha admès que fer-ho fins al 2030 pot ser excessiu, tal com han advertit diversos col·lectius del sector, i per aquesta raó el Govern introduirà una esmena al projecte de llei d'acompanyament dels Pressupostos 2017 per reduir aquesta pròrroga fins al 2020, i ha destacat que anualment es produeixin dues convocatòries, una al gener i una altra al juny.

Baiget ha exalçat les bondats d'aquest pla aprovat el 2003 i del qual es beneficien totes les universitats públiques de Catalunya, i ha dit que el 90% dels contractats a través d'ell són catalans, cosa que evidencia que permet retenir el talent: "És un instrument més perquè Catalunya es consolidi com a pol del sud d'Europa".

El diputat de C's Joan García ha destacat la necessitat de donar llum a un pacte nacional per a l'educació en el qual la universitat formi part d'un gran engranatge de transferència de coneixement, i ha apostat per un nou model de governança per "tornar la confiança" a les universitats en què el programa Serra Húnter és essencial.

Per la seva banda, la diputada del PSC Alícia Romero ha celebrat que "per fi" la pròrroga hagi arribat al Parlament, tenint en compte que la vigència va acabar l'any passat, i ha destacat la necessitat de no prorrogar el pla més enllà del 2020, així com de revisar-lo i millorar-lo en consens amb les universitats.

Des de les files de SíQueEsPot, Joan Giner ha advertit que les universitats catalanes han perdut un 23% de docents els darrers anys, que hi ha un 40% més de la temporalitat de la permesa per llei i que més de la meitat de la plantilla supera els 50 anys: "El Serra Húnter és part de la solució, però no és la solució. Cal millorar moltes coses, com renovar plantilles i acabar amb la precarietat".

La diputada del PP María Jesús García ha destacat la importància del pla perquè, segons ha destacat, potencia el talent i contribueix a aconseguir un sistema universitari excel·lent: "Si volem la millor universitat necessitem els millors docents i investigadors".

Albert Botran (CUP) ha assegurat que la precarietat a les universitats és un problema estructural que en part s'explica pels "falsos associats", i ha dit que la pròrroga del pla no ho soluciona, de manera que ha considerat que ha de revisar-se per millorar-lo.

Des de JxSí, el diputat Antoni Castellà, que en l'anterior Govern era el responsable d'Universitats, ha assegurat que el sistema de governança dels centres s'ha reformat en tots els països europeus menys a Espanya: malgrat això el sistema català "ha fet un salt qualitatiu" i de distinció els darrers anys gràcies a iniciatives com el Serra Húnter.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés