Actualitzat 31/03/2017 03:45

El Palau Robert acull una exposició sobre els 30 anys de cuina del Celler de Can Roca

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

El Palau Robert presentarà, del 22 de novembre al 23 d'abril del 2017, l'exposició 'El Celler de Can Roca, de la Terra a la Lluna', que commemora els 30 anys del restaurant i repassa el procés creatiu i la seva trajectòria fins a haver estat reconegut com el millor del món.

El comissari de la mostra, Toni Massanés, ha explicat que el títol de l'exposició evoca al fet que, fa poc més de 150 anys, l'escriptor Jules Verne va imaginar com tres persones --les mateixes que els germans Joan, Josep i Jordi-- arribaven a la lluna en coet, un somni col·lectiu que, de la mateixa manera que l'ascens dels Roca des d'un barri obrer de Girona fins al cim del món gastronòmic, semblava en un primer moment "impossible".

Per al més dels germans, Joan Roca, l'exposició reflecteix com un restaurant és important "en la mesura que té la capacitat per explicar històries", i l'ha considerat una forma maca d'explicar tant el que passa dins d'un restaurant com el Celler, com de transmetre els valors de compromís, esforç i romanticisme que representa.

El sommelier del restaurant, Josep Roca, també ha aprofitat per animar tothom a "buscar la seva estrella o l'anhel de la seva lluna", perquè considera que l'únic que han fet ells ha estat treballar en allò que millor se'ls dóna, la cuina.

L'exposició consta de sis espais que pretenen repassar el camí dels Roca des de les seves arrels al restaurant gironí dels seus pares fins a l'experiència total de ser reconeguts internacionalment com el millor restaurant del món, passant per la seva formació, el seu ascens, la seva creativitat i personalitat i el retorn final als seus orígens.

Així, la primera part de l'exhibició, 'Memòria d'un bar', gira entorn a les primeres experiències en el sector dels germans i el llegat que en ells ha deixat el bar que els seus pares van dirigir a partir del 1967; a la que segueix la 'Formació', que representa a través d'unes escales, l'etapa dels Roca a l'escola d'hostaleria Sant Narcís de Girona.

La tercera part de l'exposició, 'De la Terra a la Lluna', resumeix la història dels 30 anys del Celler a partir de 31 plats --considerats per Massanés com "poemes inacabats"-- que representen les fites del restaurant, entre els quals també destaquen el reconeixement de ser el segon millor restaurant del món en quatre ocasions i els premis individuals que han aconseguit els germans per separat.

A continuació segueix l'espai del 'Calidoscopi', on es repassa la personalitat de Joan a la cuina, Josep amb els vins i Jordi amb la pastisseria, així com les 16 línies creatives --agrupades en els eixos de 'Temps' i 'Espai'-- que han guiat el restaurant, entre els quals hi ha la memòria, la tradició i l'academicisme o el paisatge, el producte i la llibertat, respectivament.

REALITAT VIRTUAL

La cinquena part, 'Experiència total', té tres habitacions de realitat virtual que aporten una perspectiva omniscient des del punt de vista d'un comensal i presenten la feina que realitzen Joan a la cuina, Josep en el celler i Jordi en el laboratori de La Masia.

El sisè i últim espai, 'Memento Mori', pretén tancar l'exposició en el mateix lloc on comença, el restaurant-bar Can Roca dels seus pares, per representar que un dels secrets del viatge a la lluna, segons Massanés, ha estat no haver deixat mai de "tenir els peus a la terra".

L'exposició coincideix amb l'any de la gastronomia i l'enoturisme i la declaració de Catalunya com la regió europea de la gastronomia el 2016, i ha estat organitzada per la Generalitat amb el suport del Celler i el patrocini del BBVA, el Patronat de Turisme de la Costa Brava-Girona, Samsung, l'Agència Catalana de Turisme (ACT) i l'Institut Ramon Llull.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés