Actualitzat 23/12/2016 14:19

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya, pioner en l'extracció de còrnies per a donació

Simulación de una extracción de córnea en el Instituto de Medicina Legal
EUROPA PRESS

En deu mesos s'han extret 142 còrnies que han beneficiat a 300 pacients

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya practica des del febrer passat l'extracció de còrnies a cadàvers que arriben perquè se'ls practiqui l'autòpsia per destinar-lo a donacions a pacients que requereixen un trasplantament i és el primer institut forense de tot Espanya a fer aquesta pràctica per a ús clínic.

En aquests deu mesos que porta en marxa l'experiència s'ha extret 142 còrnies que han beneficiat uns 300 malalts, ja que una mateixa còrnia pot dividir-se i servir per a diferents pacients ja que la tècnica està molt avançada i permet que s'implanti una part petita en funció de les necessitats de cada persona.

La secretària de relacions amb l'Administració de Justícia, Patricia Gomà, en una trobada amb la premsa ha destacat que, amb aquesta col·laboració, la Conselleria de Justícia vol "oferir una segona vida als teixits que arriben a l'institut", ajudant pacients a recuperar la visió.

Aquestes intervencions s'emmarquen en un conveni de col·laboració de l'Institut de Medicina Legal amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), el Servei Català de Salut i l'Hospital Clínic.

Fer una extracció de còrnia requereix sempre l'autorització d'un familiar per poder-se fer --les negatives se situen en un 13%--, i no es pot fer en el cas d'homicidis o morts sota investigació judicial.

El director de l'Institut, el doctor Jordi Medallo, ha explicat que cada any a l'institut realitzen 2.500 autòpsies i que el perfil del donant de còrnia és un home de 57 anys, morts en accident de trànsit o per un joc decisiu d'origen cardíac.

TERCER CENTRE DONANT

L'Institut de Medicina Legal s'ha convertit, en menys d'un any, en el tercer centre en donacions de còrnia de Catalunya, després de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (297) i el Clínic (229), i les seves 142 extraccions representen un 11% del total de donants del Banc de Teixits en aquest període, que van arribar a 1.275.

L'extracció de la còrnia s'autoritza una vegada es descarta que el mort tingui malalties infeccioses i es pot fer abans, durant o després de l'autòpsia, dins el termini de 12 hores després de la mort --tot i que si es refrigera el cadàver abans de les 6 hores es pot guanyar un poc de marge--.

SEGONA FASE

La segona fase del conveni de col·laboració preveu que es puguin fer extraccions per a donacions de pell, ossos, tendons i vàlvules cardíaques, ha informat Gomà, que ha indicat que aquest tipus d'extraccions són més complicades i es requerirà un quiròfan específic.

A més, s'està estudiant la possibilitat d'estendre la pràctica de l'extracció de còrnies a altres instituts de medicina legals de Catalunya.

El director del Banc de Teixits, el doctor Esteve Trias, ha explicat que amb aquest conveni es permet tenir accés a donants sans i més joves --tenen de mitja deu anys menys que els donants hospitalaris--, i ha calculat que a l'any podran tenir uns 200 donants de còrnia a l'Institut, i entre 60 i 100 donants multiteixits.

Segons el responsable d'aquests trasplantaments a l'Hospital de Bellvitge, el doctor Martí Huguet, les tres causes principals de trasplantament són el queratocon --una afecció degenerativa de la còrnia--, l'herpes i altres infeccions i malalties derivades de l'ús de lentilles.

Els pacients receptors de còrnia tenen alteracions de la forma de la còrnia per motius diversos com distròfies o edemes, que poden suposar la pèrdua de visió.

TESTIMONIS

José Manuel Veiga, de 43 anys, va necessitar fa nou anys un trasplantament de còrnia a causa d'una malaltia genètica que li impedia tenir una visió normal, i ha explicat que gràcies a la intervenció pot veure: "Gràcies als donants de còrnia he vist néixer als meus fills, i puc fer vida normal".

Marina Benedicto, de 20 anys, va haver de ser operada perquè una infecció per una ameba li va destrossar la còrnia i la va deixar sense visió, pel que va necessitar dos trasplantaments perquè el primer va ser rebutjat; ara, després dels dos trasplantaments, ha anat recuperant la visió i ha pogut reprendre els seus estudis d'infermeria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés