Actualitzat 26/07/2016 18:48

L'incendi d'Artana (Castelló) ja afecta 1.000 hectàrees

Medios aéreos retoman la lucha contra el fuego en Artana
EUROPAPRESS

CASTELLÓ, 26 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'incendi declarat a Artana (Castelló) ha afectat, de moment, una superfície aproximada de 1.000 hectàrees, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Preguntat per les causes del foc i si el focus pot estar relacionat amb una crema en una granja pròxima, ha contestat que s'està investigat per part de les forces de seguretat i "aviat es tindran notícies".

Puig, que s'ha desplaçat aquest matí al Lloc de Comandament Avançat instal·lat al polígon industrial d'Artana per conèixer l'evolució de les tasques d'extinció, ha assenyalat que l'incendi no va "pitjor" i s'està en procés "clar" d'estabilització. Sobre els possibles efectes de les flames al parc natural de la Serra d'Espadà, ha instat a esperar la finalització de les tasques per concretar-los.

El cap del Consell ha manifestat l'agraïment de la Generalitat als "centenars de persones que aquesta nit i avui mateix estan treballant per sufocar aquest incendi".

Previa YoutubeCargando el vídeo....

Segons ha dit, les notícies, en principi, "són millors de les que teníem ahir". "Se sap perfectament que és una zona d'enorme dificultat, on s'està fent una gran feina, per la qual cosa agraeixo al president de la Diputació, a la UME i a tots els recursos que s'han concentrat aquí la feina ben feta que s'ha realitzat".

Puig ha recordat que aquest dilluns hi va haver-hi una presència de més de 25 mitjans aeris, "fet que va significar que es va poder tallar en part el que podia haver estat un gran desastre per al segon parc natural més gran de la Comunitat Valenciana, la Serra d'Espadà, que és una meravella i un paisatge enormement simbòlic per a tota la nostra província".

CONDICIONS METEOROLÒGIQUES

Sobre aquesta qüestió, ha confiat que les condicions meteorològiques, "que semblen que han millorat, ens ajudin finalment a poder controlar l'incendi en les pròximes hores, tot i que crec que tardarà algun temps més".

Preguntat si preocupa la proximitat d'algun municipi, Puig ho ha negat i ha assenyalat que, en aquest sentit, està "bastant controlat" i no hi ha població afectada.

El president de la Generalitat ha aprofitat l'ocasió "perquè ahir també hi va haver-hi un altre incendi que, pel que sembla, va poder estar també provocat per algun tipus de negligència", per advertir que "estem en una situació d'enorme dificultat i tot el món és conscient de la sequera que estem travessant i del combustible que existeix ara mateix en gran part de les nostres zones forestals", per tant, --ha dit-- "és absolutament exigible a tothom que tingui un compromís de racionalitat, amb la naturalesa, amb els altres veïns i amb el mateix país".

En aquest sentit, Puig ha indicat que cal que s'extremin "absolutament" totes les precaucions, ja que "no és raonable que hi hagi gent que faci cremes que no estiguin absolutament controlades i amb totes les condicions, que algú faci alguna obra en llocs on no es pot fer i que finalment algú faci una situació tan kafkiana com llançar traques o bengales".

"És un moment en el qual el que cal fer és col·laborar perquè el patrimoni natural és de tots els valencians, i no podem posar-lo en perill, així com la vida de milers de persones que es dediquen a extingir els incendis", ha afegit.

ENDURIR ELS CÀSTIGS

Segons Puig, és "exigible" la conscienciació de tots per tallar aquest tipus d'incendis que podrien ser evitables, "i quan un incendi es pot evitar, cal evitar-lo". Sobre aquesta qüestió, ha anunciat que la Generalitat, juntament amb la resta d'administracions, treballarà "durament" per fer polítiques de prevenció, de conscienciació i també "d'endurir, si cal, els càstigs perquè així no es pot continuar".

En la mateixa línia s'ha manifestat el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, que també s'ha desplaçat fins al Lloc de Comandament Avançat, i ha subratllat el seu agraïment a totes les administracions i efectius "que s'estan deixant la pell per tallar les flames com més aviat millor".

Ha afegit que, "de moment, podem dir que l'incendi segueix actiu i que comptem amb els mateixos mitjans i condicions d'ahir per intentar protegir tot aquest patrimoni natural que tant volem".

Pel que fa a les condicions climàtiques i orogràfiques del terreny, Moliner ha explicat que "les condicions meteorològiques ajuden, ja que tenim un lleuger vent de llevant, amb una alta dosi d'humitat que fa que l'altura de la flama quedi mitigada", però ha dit que les condicions orogràfiques no ajuden, "ja que és un paratge de dificilíssim accés, amb uns pendents molt elevats, amb una altíssima quantitat de combustible, i això fa que en molts casos sigui realment difícil sense posar en risc la vida de les persones poder actuar allà".

Així, ha indicat que els mitjans aeris també han tingut problemes aquest matí de dimarts per l'"altíssima" densitat del fum que la immersió tèrmica està provocant, "cosa que fa que, al llarg de demà, tal com el fum es vagi aixecant, puguem tenir una acció més directa sobre l'únic front, el front sud, que queda encara actuant amb virulència".

Pel que fa a la direcció en la qual avança a aquestes hores l'incendi, en resposta als mitjans de comunicació, el president ha explicat que "en realitat és un rectangle que avança en direcció sud-oest". Segons ha dit, aquest rectangle en el front oest, que és el que mira cap a Tales i Alcúdia de Veo, sembla que durant la matinada s'ha pogut mitigar bastant la seva virulència, i queda el vèrtex del rectangle que és el que avança en direcció Eslida i Ahín, "que és el que pot preocupar-nos una mica més ara mateix".

En relació amb les possibles causes originàries del foc, Moliner ha explicat que "el que és obvi és que no hi ha hagut cap element natural que el provoqués, no hi ha hagut cap tempesta, sí que és cert que la Guàrdia Civil està investigant i, des de la màxima prudència, cal deixar-los que treballin, però hem de reflexionar tots al voltant de la necessitat d'extremar la precaució aquests dies".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés