Actualitzat 12/04/2016 14:15

L'Hospital Joan XXIII usa una tècnica per girar els fetus encaixats en menys d'un minut

Hospital Joan XXIII De Tarragona
HOSP.JOAN XXIII

TARRAGONA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona ha usat una nova tècnica que permet girar en menys d'un minut en el moment del part els fetus que vénen de natges fins a les 37 setmanes de gestació.

   La tècnica 'versió cefàlica externa' s'utilitza quan el fetus va de natges i els pares volen un part vaginal, de manera que per evitar la cesària donen el seu consentiment per fer-la servir, ha informat aquest dimarts el centre en un comunicat.

   Els factors que limiten aquesta pràctica són la setmana de gestació --per sobre de les 37--, que la dona tingui poc líquid amniòtic i que el fetus no tingui el cap flexionat.

   Les maniobres són realitzades per dos obstetres, de manera que mentre un intenta desfalcar la natja, l'altre aguanta el cap del nadó; de manera seqüencial, els dos intenten girar el fetus a poc a poc.

   Per poder fer la maniobra, inicialment, la mare ha de posar les cames per sobre del cap per ajudar a desencaixar el fetus, i a part se li administra un fàrmac per detenir les contraccions, i un tercer professional vigila amb un ecògraf que el fetus no pateixi.

RISCOS DEL PART DE NATGES

   El ginecòleg i obstetre del Joan XXIII, Albert Guarque, assegura que "si el fetus gira, la maniobra no arriba al minut i la mare tolera bé un dolor lleu o moderat a causa de la curta durada".

   Segons un article de la revista 'The Lancet' publicat al 2000, no es recomana el part de natges pel sofriment del fetus i les possibles complicacions, com fractures o altres seqüeles, segons aquest estudi fet per Mary E.Hannah.

   Guarque ha dit que la falta de pràctica als hospitals ha influït també en la formació dels residents i, per tant, en l'aplicació del part de natges que, precisament fins a l'any 2000, era habitual, però els últims anys ha baixat.

TÈCNICA "MOLT SEGURA"

   L'alternativa al part de natges ha estat la cesària, que, per a la mare, "té els riscos propis d'una cirurgia, com el sagnat o possibles infeccions", ha explicat el ginecòleg, que ha destacat que aquesta nova tècnica és molt segura.

   El Joan XXIII realitza aquesta tècnica des del 2016 amb Guarque i la doctora Mònica López, i l'objectiu és formar altres companys del servei i residents per consolidar-la i que "futures mares perdin la por i coneguin que existeix aquesta possibilitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés