Publicat 08/04/2016 14:39

L'Estat aprova signar l'Acord del Clima de París, un "fita" contra el canvi climàtic

Contaminación
UNIVERSIDAD DE OXFORD

   MADRID, 8 Abr. (EUROPA PRESS)

El Consell de Ministres ha autoritzat, a proposta dels Ministeris d'Afers Estrangers i d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la signatura d'Espanya de l'Acord de París, que qualifica de "fita històrica en la lluita contra el canvi climàtic".

   L'Executiu en funcions considera que l'acord, que es va adoptar el passat 12 de desembre del 2015 a la capital francesa, suposa un "èxit" de la comunitat internacional i un "senyal unànime" cap a un model de desenvolupament baix en carboni.

   L'acord "global i jurídicament vinculant" recull 189 plans nacionals de lluita contra el canvi climàtic i cobreix el 97% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

   L'acord entrarà en vigor quan un mínim de 55 parts (que sumin un total de 55% de les emissions globals) el ratifiquin i tindrà efecte a partir del 2020. L'Acord s'obrirà a la signatura en una cerimònia a la seu de les Nacions Unides a Nova York el pròxim 22 d'abril, en què està previst que hi participin la Unió Europea i els seus estats membre.

   A la XXI Conferència de les parts de la Convenció Marc de Nacions Unides per al Canvi Climàtic es van sumar esforços de tots els països per iniciar un nou model baix en carboni i resistent als impactes del canvi climàtic.

   El text inclou un preàmbul i 29 articles que pretenen evitar que l'increment de la temperatura mitjana global del Planeta superi els 2ºC respecte als nivells preindustrials i intenta aconseguir, a més esforços addicionals que facin possible que l'escalfament global no superi els 1,5ºC.

   Alhora, reconeix la importància d'incrementar la intensitat dels compromisos amb objectius cada vegada més ambiciosos, per a la qual cosa estableix un cicle de revisió cada cinc anys del grau de compliment de totes les mesures nacionals posades en marxa per arribar a l'objectiu dels 2ºC.

   D'aquesta manera, els països hauran de preparar, comunicar i mantenir les seves contribucions establertes a àmbit nacional per lluitar contra el canvi climàtic i hauran d'adoptar mesures de mitigació i adaptació internes amb la finalitat d'arribar als objectius d'aquestes contribucions.

   Per al Govern central en funcions, un altre aspecte "important" per a la nova governança climàtica és que revalora la importància d'adaptar-se als efectes adversos del canvi climàtic, i estableix un objectiu qualitatiu que consisteix a augmentar la capacitat d'adaptació de tots els països.

   També enforteix el marc de cooperació global perquè els països en desenvolupament més vulnerables al canvi climàtic puguin afrontar més bé les pèrdues i danys derivats d'aquest.

   Els països desenvolupats s'han compromès a mobilitzar 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020 a través de fonts públiques i privades, compromís que es revisarà a l'alça abans del 2025. Per part seva, els països en desenvolupament podran participar voluntàriament en matèria de finançament, per la qual cosa augmentarà per primera vegada la base de donants en la lluita contra el canvi climàtic.

   L'acord dóna un marc de transparència comú per a tots els països que proporcionaran informació sobre emissions i absorcions de gasos d'efecte hivernacle i sobre el suport en forma de finançament, transferència de tecnologia, entre d'altres, ja sigui proporcionat o rebut.

   Segons informa el Govern espanyol en funcions, Espanya expressa amb aquest acord el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, reforça les polítiques impulsades fins ara per aquest Govern central que han permès complir amb el Protocol de Kyoto i situen el país en la sendera de compromís amb les obligacions fixades d'aquí a l'any 2020.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés