Publicat 30/05/2016 11:24

Les femelles de marmota són infidels amb altres mascles per evitar la consanguinitat

Paisaje con marmota al fondo
CAROLE ET DENIS FAVRE-BONVIN

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

Les femelles de marmota són infidels amb altres mascles com una forma d'evitar la consanguinitat i augmentar les possibilitats de supervivència dels fills, segons apunta un estudi liderat per la investigadora del Creaf i la UAB Mariona Ferrándiz.

El treball, publicat a 'Ecology and Evolution' revela que la femella dominant d'un grup de marmotes escull tant el mascle dominant com l'opció de ser-li infidel en funció de diferents aspectes genètics del mateix.

Les dades s'han obtingut d'una població de marmotes (Marmota marmota) dels Alps francesos amb dades des de 1990 al 2010, i aquests revelen que la major taxa de fills il·legítims es dóna quan els dos membres de la parella dominant són o molt semblants genèticament o molt diferents.

"Al voltant del 10% de les cadellades tenen un mínim de un fill il·legítim fruit de la copulació amb un mascle no dominant. Es creu que les femelles tenen aquest comportament perquè pot ajudar a tenir una descendència més variable genèticament", ha explicat la científica.

Les marmotes són uns mamífers que viuen en petits grups de fins a 20 individus, on a priori només es reprodueix la parella dominant.

Tant els mascles com les femelles del grup tenen una necessitat molt fort de convertir-se en dominants, ja que del contrari han d'abandonar el grup i les possibilitats de sobreviure soles l'hivern alpí són remotes.

La femella escull un mascle que tingui un grup de gens relacionats amb la resposta immunològica --Complex de Histocompatibilitat Principal, MHC, per les seves sigles en anglès-- bastant diferent i compatible al d'ella, el que produirà una descendència més variable, i amb més possibilitat de resposta davant dels paràsits.

CORRECCIÓ GENÈTICA

Quan la parella dominant té un elevat grau de consanguinitat o quan té un MHC molt semblant, la femella opta per corregir-lo sent infidel i reproduint-se amb altres mascles probablement més compatibles amb ella a nivell genètic.

Se suposa que aquests seran mascles amb un genoma ni molt ni poc semblant, i amb un MHC bastant diferent del de la femella, segons manifesta el treball.

En cas contrari, els fills produïts per una parella amb elevada consanguinitat i amb MHC semblant tendeixen a tenir menys variabilitat genètica, cosa que probablement els portaria a ser menys aptes per a la supervivència i tenir pitjor resposta immunològica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés