Publicat 24/05/2016 21:19

El jutjat fixa el 25 de juliol com a data per a la devolució forçosa dels 97 béns de Sixena

Obras murales de la Sala Capitular del Monasterio de Sijena
MNAC

SARAGOSSA/BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca ha assenyalat el pròxim 25 de juliol com a data per a la devolució forçosa dels 97 béns integrants del tresor artístic del Monestir de Sixena, la venda dels quals a la Generalitat i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per part de les monges propietàries va ser anul·lada fa un any.

En una nota de premsa aquest dimarts, l'advocat de l'Ajuntament de Villanueva de Sijena --municipi on està ubicat el cenobi--, Jorge Español, ha explicat que ha demanat al jutjat que imposi una multa coercitiva de 3.000 euros diaris al MNAC i a la Generalitat durant quinze dies si en aquesta data no es tornessin els béns.

Alhora, ha demanat que, si tot i això no es tornessin els béns, s'autoritzi la Brigada de Patrimoni Històric de la policia Judicial entrar al Museu Diocesà de Lleida i al MNAC per confiscar aquestes 97 peces i procedir a la seva restitució al monestir.

El Decret del Jutjat que fixa la data de devolució fixa que el trasllat es realitzarà "amb les mesures habituals de seguretat del trasllat de béns entre museus" i sota el control d'un tècnic especialista del Govern d'Aragó.

Alhora, indica que es pot interposar recurs de revisió en el termini de cinc dies a aquesta resolució, si bé aquest mancarà "d'efectes suspensius" i "en cap cas" es podrà actuar en sentit contrari al resolt.

VENDES ANUL·LADES

L'advocat ha recordat que aquests béns van ser venuts a la Generalitat i al MNAC en 1983, 1992 i 1994, vendes que van ser anul·lades l'any passat per una sentència de la titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca, Carmen Aznar, i que es troba en fase d'execució provisional.

Español ha comentat que "és una casualitat sens dubte, però, aquest mateix dia, el 25 de juliol de 1936, festivitat de Santiago Apòstol, patró d'Espanya, va ser quan les tropes anarquistes catalanes de Durruti vingudes de Barcelona, en la seva marxa cap al front d'Osca, van incendiar el Monestir de Sixena, monument nacional des del 1923".

Això va ocasionar "unes destrosses que ha costat sang, suor i llàgrimes restaurar-los amb l'ajuda primer de l'Estat espanyol i després del Govern d'Aragó i de l'obra social de Caja Madrid", ha relatat.

Ara, l'advocat ha assegurat que "és una gran dia per al patrimoni cultural espanyol en fer-se realitat la plena restauració del Monestir de Sixena, primera seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó --abans que fora a Barcelona on és avui-- i panteó real perquè hi està enterrat el Rei Pedro II d'Aragó, el Catòlic".

Español ha assegurat que "aquest dia per a l'Ajuntament de Villanueva de Sijena és un dia que perdurarà sempre en la seva memòria; ha estat una proesa jurídica sense precedents al món" aconseguir aquest objectiu, ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés