Actualitzat 30/03/2017 05:10

Investigadors lamenten la falta d'estudis sobre els efectes en la salut d'abocaments petroliers

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 26 oct. (EUROPA PRESS) -

Un projecte impulsat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Facultat de Veterinària i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGGlobal) ha criticat la falta d'estudis sobre els efectes en la salut dels abocaments petroliers en les persones que viuen a prop.

Els investigadors han xifrat que 638 milions d'habitants de països en vies de desenvolupament viuen a prop d'aquests punts sense conèixer-ne les conseqüències exactes, encara que se sap que la contaminació per petroli s'estén a milers de quilòmetres de rius, sediments i terres, i dóna lloc a una cadena de contaminació bioacumulable de metalls pesants, segons ha informat la UAB en un comunicat.

S'ha arribat a aquesta conclusió gràcies al projecte científic que l'ICTA-UAB està duent a terme, des de fa deu anys, a l'Amazònia peruana, pròxima a la frontera amb l'Equador, on els científics han detectat 1.100 quilòmetres de rius afectats i els estudis cartogràfics realitzats han establert que s'han abocat l'equivalent a 2,6 milions de barrils de petroli.

En aquest sentit, el govern del Perú el 2003 va declarar aquesta àrea com a emergència ambiental i el 2013 com a emergència sanitària, però no existeixen registres locals de mortalitat i tampoc no s'han pres mesures reparadores ni sancions, per aquesta raó s'ha instat a promoure polítiques de control efectives per evitar la contaminació i la salut pública.

Alhora s'ha criticat que la majoria d'estudis existents s'han centrat a analitzar els efectes nocius en els treballadors, però no en les poblacions residents de la zona, remarquen que mantenen contacte dèrmic amb els rius i les terres durant un període de temps més llarg que els treballadors, s'exposen a problemes de salut neurològics, hematològics, símptomes irritatius i la crema de gas natural afavoreix la inhalació de compostos orgànics volàtils, diòxid de nitrogen i de sofre, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés