Publicat 28/02/2015 13:45

Interior no té "cap dubte" que l'explotació sexual de dones a Espanya finança el terrorisme internacional

El secretario de Estado de Seguridad, Francisco Martínez
UNIR

La tracta per a explotació sexual i la prostitució mouen cada any 5.300 milions d'euros només en territori espanyol

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, afirma que tant en el ministeri de l'Interior com a nivell europeu "s'ha constatat" la vinculació entre les xarxes de tràfic de dones amb fins d'explotació sexual i el finançament de grups terroristes internacionals, assumpte que s'ha convertit en línia "prioritària" d'investigació a Espanya. "No tenim cap dubte que aquestes relacions existeixen", assegura.

En una entrevista amb Europa Press, Martínez ha explicat que aquesta és "una de les prioritats" del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), organisme de recent creació que, en el marc de la plataforma multidisciplinària europea que investiga les amenaces criminals (EMPACT), ha assumit la competència d'indagar en l'activitat en particular de les xarxes de tracta nigerianes i xineses.

"Hem assumit, i té molta importància, l'estudi dels mecanismes de connexió, que de moment no hem pogut constatar empíricament però que seguirem molt de prop, de les organitzacions nigerianes amb el grup terrorista Boko Haram. No hem trobat encara aquesta relació però és ja una línia d'investigació en la qual portem temps treballant", ha explicat.

BOKO HARAM EN EL PUNT DE MIRA

En aquest sentit, un informe del CITCO tancat aquest mes seguia la pista de les xarxes que capten a dones a Nigèria per a la seva explotació a Espanya i la resta d'Europa a fi d'aclarir si la compravenda d'aquestes persones estaria finançant les activitats de l'organització terrorista, com sospiten tant EUROPOL com EUROJUST i la coordinadora Contra la Tracta d'Éssers Humans de la Unió Europea, Myria Vassiliadou, de visita oficial aquests dies a Madrid.

"Com tenim molt bé estudiat a Espanya el tema de la tracta de persones, en un moment donat ens plantegem si això podia ser una font de finançament de Boko Haram. L'informe arriba a la conclusió que de moment, no, però EUROPOL, EUROJUST i la coordinadora europea ens insisteixen que aquestes relacions existeixen, i no ja en concret amb Boko Haram, sinó entre el terrorisme internacional i la tracta d'éssers humans, i no tenim cap dubte; és una línia que prioritzarem", ha assenyalat.

Martínez afirma que aquesta línia d'investigació és relativament innovadora, "doncs igual que hi ha informes d'Europol i Eurojust que recullen la vinculació indubtable entre tràfic de drogues i terrorisme, també n'hi ha sobre la vinculació amb la tracta d'éssers humans", però "està menys avançat" i per això, "és una de les prioritats a adoptar" ara a Espanya, en "estretíssima col·laboració" amb els socis europeus.

No és l'únic flanc obert en la lluita contra el tràfic d'éssers humans. El CITCO, designat "punt focal" sobre tracta amb fins d'explotació, té una base estadística pròpia i té alhora entre les seves prioritats el seguiment dels diners que mou aquesta flagrant violació dels drets humans que és ja un dels tres negocis il·lícits més lucratius del món, juntament amb el tràfic de drogues i d'armes.

Segons explica el número 2 d'Interior, "una de les línies d'actuació bàsiques en les que cal posar els esforços d'investigació criminal és a seguir els diners, seguir els fluixos econòmics que mou la tracta d'éssers humans, que són gegantins, i a partir d'aquí, anar identificant qui està darrere de tot, com es mouen aquests capitals i com es blanquegen".

5 MILIONS D'EUROS AL DIA

A Espanya, segons les dades que maneja aquest centre d'intel·ligència, la tracta, l'explotació sexual i la prostitució generen anualment 5.300 milions d'euros. Només el tràfic de dones per a esclavitud sexual mouria cada dia cinc milions d'euros, i això que aquest és "més un país de trànsit que de destí" de les xarxes que trafiquen amb dones, tal com apunta Martínez.

Tot i que és impossible determinar el volum de dones sotmeses, diversos estudis apunten que el 80% dels qui exerceixen la prostitució en carrers, clubs, pisos i altres a Espanya ho fan contra la seva voluntat. Un estudi d'Apramp el 2011 situava a aquest com el tercer país de la UE amb més demanda de serveis sexuals de pagament, cosa que haurien sol·licitat gairebé quatre de cada deu espanyols.

Amb les dades recopilades de les operacions policials sobre aquesta qüestió el 2014, el secretari d'Estat explica que el perfil de les víctimes a Espanya, tot i que varia, és el de dones romaneses, nigerianes o búlgares amb edats compreses entre els 18 i els 22 anys, una mitjana lleugerament inferior a la registrada en èpoques anteriors que Martínez atribueix més a una millora en la precisió al recollir les dades que a un canvi de tendència.

"És un perfil absolutament comú a la Unió Europea", ha comentat, per destacar que de la mateixa manera que a la resta de països membres, la principal via d'entrada d'aquestes dones són "els aeroports", tot i que les particularitats geogràfiques d'Espanya fan que entrin en joc altres vies, fonamentalment irregulars i a la frontera sud.

MÉS TEMPS PER AVALUAR

Martínez incideix que "s'ha avançat molt" en la lluita contra aquest fenomen i demana "una mica més de temps" per avaluar els resultats de les mesures adoptades, com la segona fase del pla policial contra la tracta aprovat fa poc. Està convençut que disfuncions assenyalades per les ONG, fonamentalment en la detecció de les víctimes a la frontera sud o els CIE i en el seu accés al dret d'asil, estan "evolucionant" segons augmenta la sensibilitat.

El 2014 i durant 2.962 inspeccions administratives en llocs on s'exerceix la prostitució, la policia va detectar a gairebé 14.000 dones en risc de les quals només 153 han estat finalment identificades com a víctimes de tracta i només 39 van entrar en el període de restabliment i reflexió que preveu la Llei d'Estrangeria com a pas previ a la protecció, conforme les dades d'Interior.

"Ara hi ha una prioritat absoluta. Si en el passat es va fer amb menys interès no ho sé, però indubtablement avui és una prioritat la identificació de les víctimes (...) Probablement hàgim de millorar els processos d'identificació per fer-los més àgils, però aquí estem fent un treball cada vegada més precís (...) Crec que l'any que ve es podran donar dades conseqüents amb aquesta priorització", assegura.

A més, destaca que s'han adoptat altres mesures per culminar la transposició a l'ordenament espanyol de la Directiva Europea en la matèria i avançar en la lluita contra aquests delictes, com la incorporació de nous tipus en la reforma del Codi Penal o de sancions a la Llei de Seguretat Ciutadana per als clients que demandin serveis de prostitució en determinats espais públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés