Actualitzat 30/03/2017 20:10

Una infermera "d'enllaç" garantirà atenció sanitària a reclusos després de sortir de presó

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El Servei Catalán de la Salut (CatSalut) ha implantat la figura del "professional d'infermeria d'enllaç" en els centres penitenciaris per garantir la continuïtat de l'atenció després de sortir de presó a quatre grups de reclusos que poden tenir necessitats sanitàries especials i urgents, segons una resolució recollida per Europa Press.

Es tracta d'expressos amb malalties mentals greus, que s'atendran en centres de salut mental; tractaments actius amb metadona, que acudiran a centres d'atenció a drogodependències; pacients crònics amb medicació activa --equips d'atenció primària--, i pacients amb VIH tractats amb medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (MHDA), que acudiran a hospitals.

La infermera d'enllaç coordinarà les visites i assumirà un altre tipus d'actuacions perquè aquestes persones rebin l'atenció sanitària que necessiten en un termini de 15 dies després de la seva sortida de presó, de manera que es vol "garantir la continuïtat assistencial" d'aquests presos en els centres del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat), que ja rebien en els serveis sanitaris de la presó.

Els centres sanitaris hauran de facilitar les dades de contacte del seu interlocutor --nom, cognoms, telèfon i adreça electrònica-- al professional d'infermeria d'enllaç del centre penitenciari amb la finalitat de garantir la comunicació i la informació necessària per "vetllar i garantir que s'atenen les esmentades necessitats d'atenció sanitària".

Fonts de Salut han explicat a Europa Press que el setembre de 2014 la Conselleria de Justícia ha publicat una ordre per fer efectiva l'assignació a la Conselleria de Salut de les funcions en matèria sanitària i la integració al Siscat dels serveis sanitaris penitenciaris i de justícia juvenil, incloent l'ordenació del traspàs de recursos humans i materials i les obligacions contractuals.

MODEL DE SALUT PENITENCIÀRIA

Des d'aleshores, el CatSalut i l'Institut Català de la Salut (ICS) han treballat un model assistencial en salut penitenciària i el procés d'assignació d'un codi d'identificació personal (CIP) a la població penitenciària.

Aquest està basat en el fet que els reclusos han de disposar de la mateixa cartera de serveis a la qual tenen dret la resta de ciutadans "de la forma més normalitzada possible" i tenint en compte la primària com a primer nivell d'atenció, tant dins com fora de presó.

Una vegada aquesta persona surt del centre penitenciari, passa a rebre atenció sanitària en els centres que li corresponen segons el lloc de residència, si bé la resolució vol assegurar aquesta atenció a col·lectius de més risc implantant la figura del personal d'infermeria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés