Actualitzat 31/03/2017 14:43

El Govern aspira a una subvenció europea per afrontar la regressió del Delta de l'Ebre

La subvenció europea representa el 60% de la inversió total

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha presentat aquest dilluns el pla contra la regressió del Delta de l'Ebre, que s'espera posar en marxa si el Govern català obté una subvenció de la Unió Europea en el marc del projecte Life 2016 que representaria el 60% de la inversió total i que augmenta als 2,5 milions d'euros.

En roda de premsa, Rull ha assegurat que accedir a aquest projecte seria "excepcional perquè és dels pocs casos que uneix el sector privat i el públic en la lluita contra el canvi climàtic", i ha apuntat que la lluita contra la regressió del Delta de l'Ebre ha de ser immediata per frenar els impactes negatius que està vivint l'espai tarragoní.

A més de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, també han participat en l'elaboració i en la defensa d'aquest projecte l'Ajuntament de Deltebre, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Còrdova.

Rull ha explicat que si el cas del Delta de l'Ebre aconsegueix obtenir la subvenció europea abans de l'estiu del 2017, els plans ideats per l'equip del professor i director del Laboratori d'enginyeria marítima de la UPC, Agustín Sánchez, es posarien en marxa a final del 2017 i es preveuen finalitzar i analitzar el 2021.

ACTUACIONS

Durant el projecte, que coordina l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta), es desenvoluparien diverses accions amb l'objectiu de disminuir l'erosió de la costa, millorar la qualitat ecològica dels hàbitats naturals; incrementar la resiliència respecte a l'increment del nivell del mar i assegurar la sostenibilitat de l'activitat aqüicultora i de l'ecoturisme.

Concretament, s'ha estudiat l'alimentació d'un tram de tres quilòmetres de costa, entre la urbanització de Riumar (Tarragona) i la punta del Fangar, a través del dragatge de la platja i la posterior aportació de terra, de manera que es recuperaran 40 hectàrees de llacunes.

També s'ha planificat la recuperació d'un braç secundari del riu per aportar aigua i sediments a la costa en retirada per disminuir el procés d'erosió, i l'optimització hidrològica de l'abadia del Fangar per millorar la qualitat ecològica de l'aigua i augmentar així la diversitat dels peixos.

TARDANA APLICACIÓ

Per la seva banda, l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha lamentat la tardança en la idealització i l'aplicació d'actuacions per millorar el Delta de l'Ebre, i ha apuntat que "cada any el mar recupera cinc metres de terra", i ha convidat els assistents a la presentació del pla que visitin la platja de la Marquesa per veure de primera mà aquests efectes.

"El projecte Life no acabarà amb els problemes del Delta de l'Ebre", ha indicat Soler, ja que amb el pressupost d'aquest projecte no es podran posar en marxa totes les accions necessàries per evitar la regressió del Delta.

En aquest sentit, Rull ha anunciat que la Generalitat farà tot el possible per accedir a la subvenció de la Unió Europea i que, si no ho aconsegueix, "tirarà cap endavant aquest projecte sense aquesta ajuda", per la qual cosa ha insistit que aquestes actuacions s'han de portar a terme sigui com sigui.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés