Publicat 28/04/2016 18:11

El Govern anuncia una inversió de 80 milions per a grans infraestructures científiques

El secretario de Universidades Arcadi Navarro
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Arcadi Navarro, ha assegurat aquest dijous que durant els pròxims quatre anys el Govern invertirà prop de 80 milions d'euros en un Pla de Grans Infraestructures Científiques per mantenir-lo i renovar-lo.

En declaracions als periodistes després de la seva compareixença al Parlament, ha esperat que aquesta inversió de 80 milions d'euros del Govern català serveixi per palanquejar i atreure inversions estatals i europees, de manera que creu que es podria arribar a triplicar la quantitat destinada.

El destí d'aquesta inversió seria equipaments com el Barcelona Supercomputing Center, per augmentar la capacitat de càlcul, el Sincrotró Alba, per a la posada en marxa d'una nova línia de llum, i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG), destinada a nous seqüenciadors.

Durant la seva compareixença parlamentària, també ha anunciat que el Govern ha encarregat un informe avaluatiu sobre el finançament de les universitats, els preus públics i taxes i l'eficàcia del sistema d'ajudes, del qual es derivarà un pla integral de beques --ha retret a l'Estat que desobeixi sentències sobre el traspàs de competències en aquesta matèria-- i una actualització del model de finançament orientat a la millora de la qualitat.

Navarro ha advocat per aprofundir en la flexibilitat en la governança de les universitats, la flexibilitat en l'oferta i les estructures acadèmiques, autonomia per captar recursos i rendir comptes a la societat, i afavorir la transferència del coneixement a l'empresa i la societat.

SISTEMA "BEN POSICIONAT"

Navarro ha destacat que el sistema universitari català està "enormement ben posicionat", i ha ressaltat la capacitat de captació de fons europeus per part dels investigadors catalans, que ha arribat a 992 milions d'euros en el Programa Marc VII, amb el paper fonamental dels centres i els investigadors Icrea.

Ha subratllat que Catalunya és pionera en l'accessibilitat a la universitat --un 40% dels joves en edat universitària hi van--, el grau d'ocupabilitat més elevat i que un 40% dels estudiants accedeixen a algun tipus de beca subratllant el model pioner de tarifació social: "Hem d'estar orgullosos i reivindicar-ho", ha afirmat.

Ha assegurat que Catalunya ha aconseguit construir un model propi que s'ha fet amb un "ús òptim" de les competències traspassades per l'Estat i l'estabilitat del consens polític, però que té riscos com la dependència d'una legislació estatal canviant o el perill d'un excés de burocratització.

"INTERVENCIÓ TRIOMFALISTA"

Des de C's, PSC, SíQueEsPot i PP han retret la "intervenció triomfalista" de Navarro, en aspectes com el preu de les taxes universitàries, el decret 3+2 i la precarietat laboral del personal docent i investigador.

El diputat Joan Giner (SíQueEsPot) ha dit que "un país no es mesura pel més ric sinó pel més pobre", mentre que Antoni Castellà (JxSí), anterior secretari d'Universitats, ha assegurat que els indicadors del sistema universitari català són per estar-ne "orgullosos".

Sobre el 3+2, Navarro ha assegurat que cal un debat sobre la durada dels graus per arribar a un sistema flexible i no una "esbojarrada" transformació dels de quatre anys a tres, i que per aquesta raó hi ha tres comissions que ho estudien i una moratòria que es va acordar la tardor passada.

Navarro ha retret que el Ministeri d'Hisenda hagi estat qui hagi dictat la taxa de reposició de places de professorat després de jubilacions, que n'ha reposat només un 10%, i ha afirmat que la voluntat del Govern és "desfer aquest tap".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés