Actualitzat 26/12/2016 11:29

El Govern afirma que la Llei estatal de dependència és "la crònica d'un desastre"

Anciana, dependencia, cuidador, tercer sector social
EUROPA PRESS

De març a octubre hi ha hagut 8.000 beneficiaris més segons el secretari d'Afers Socials

BARCELONA, 26 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, ha afirmat que el balanç dels deu anys de la Llei de la dependència és "la crònica d'un desastre" per l'infrafinançament i els obstacles burocràtics amb els quals l'ha desenvolupat l'Estat.

En una entrevista d'Europa Press quan es compleix una dècada des que es va aprovar aquesta norma el desembre del 2006, ha assegurat que les promeses del Govern espanyol d'universalitzar el dret a l'atenció i a l'autonomia no han estat efectives i que les retallades fetes a partir de 2011 han "pervertit" el sistema, generant molta frustració.

Ha dit que l'Estat assumeix només el 18% del finançament --respecte del 82% que aporta la Generalitat-- i que el Govern dóna més suport a comunitats autònomes amb més prestacions vinculades a residències, però genera "obligacions burocràtiques que són realment obstacles molt grans" per a recursos com la teleassistència avançada i l'atenció domiciliària, el contrari al que fan altres països europeus.

Segons Iglesies, el Govern haurà de fer dues coses els anys vinents: "No estar tan pendent de la Llei de la dependència espanyola i ser capaç de fer un sistema racional, ben dotat i de gestió menys burocratitzada", amb una nova normativa --la llei de l'autonomia personal en la qual treballa actualment-- que garanteixi aquests drets i permeti a les persones usuàries decidir.

8.000 BENEFICIARIS MÉS

Entre març i octubre de 2016 s'han sumat 8.000 beneficiaris a Catalunya, amb de 145.477 persones ateses --front a les 137.610 fins aleshores--, el que ha atribuït a "un esforç ingent" en un pressupost prorrogat com el que hi ha hagut aquest any, mentre que a l'octubre havia en tràmit 15.776 sol·licituds de valoració i 49.248 resolucions del Programa individual d'atenció (PIA).

Un total de 4.237 beneficiaris estan a l'espera del recurs que se'ls ha assignat i, com en la majoria dels casos, es tracta d'una prestació econòmica de cuidador familiar, la Generalitat ha aprovat fa poc que es pugui rebre aquesta ajuda en un any i mig, en lloc dels dos anys que ha decretat el Govern espanyol.

Les persones que han mort mentre esperaven una valoració de grau en 2016 han estat 335, una xifra un 41% inferior als 567 de 2015, segons dades de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

"Totes les persones en llista d'espera per a una residència estan ateses", i ha destacat que d'entre les 24.235 persones inscrites, són realment 8.242 els usuaris en espera d'una plaça.

Aquesta xifra sorgeix de restar 6.203 que estan ja en una residència privada i reben una prestació que els ajuda a pagar la plaça, i també de restar 9.790 que han renunciat a aquesta quan se'ls ha anomenat per activar el servei --durant els deu primers mesos de 2016--, una situació que atribueix a persones inscrites en previsió davant del fet que els anys anteriors no es creaven places noves.

DIVERSES PRESTACIONS ALHORA

La Generalitat treballa a la Llei d'autonomia personal i crearà el març l'Observatori català de la dependència, que suplirà l'actual "insuficiència de dades fiables" per part de l'Imserso, i afrontarà la complexitat que suposa per al sistema que les persones en dependència puguin decidir com ser ateses, potenciant els recursos en el domicili.

Intentaran establir noves prestacions i la possibilitat d'"elaborar un menú d'atenció" que permeti tenir diverses alhora, alguna cosa que actualment no preveu la Llei de la dependència, mentre que ha afegit que impulsen un treball més coordinat entre salut i serveis socials.

"Estem avançant perquè la història social i clínica compartida sigui una realitat els anys vinents", ha dit, perquè permetrà que tot el món estigui millor atès, situant la persona al centre, amb la tecnologia com aliat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés